România nu va fi într-o situație dezavantajoasă
Europarlamentarul social-democrat Dan Nica a precizat că a făcut modificări în legislație în Parlamentul European pentru a susține interesul național. Coordonatorul Comisiei de energie din PE a mai precizat că și alți străini au făcut același lucru.
De altfel, el mai spune că a schimbat anumite prevederi pentru ca România să nu se află într-o postură dezavantajoasă.
„Să vă spun ce au obţinut românii, că dacă vrei să faci ceva pentru România, şi pentru români, poţi să faci în Parlamentul European.
Poţi, asta vă spun eu, care am reuşit să şi modific, să şi schimb anumite prevederi astfel încât România să nu fie într-o situaţie dezavantajoasă.
Nemţii, spaniolii, italienii, francezii fac la fel şi ei, în sensul de a modifica legislaţia pentru ca condiţiile lor specific naţionale să nu-i ducă într-o situaţie mai proastă pentru cei care lucrează în economie, servicii, agricultură”, a spus europarlamentarul Dan Nica, marţi, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.
România a făcut progrese în ceea ce privește sursele de energie regenerabilă
Europarlamentarul Dan Nica a declarat că au fost realizate progrese în reducerea perioadei necesare pentru obținerea autorizației de instalare a panourilor solare pe acoperiș, creând posibilitatea de a dezvolta parcuri de panouri solare sau ferme eoliene și centrale eoliene.
El a precizat că termenul de aprobare pentru proiectele fotovoltaice sau eoliene a fost redus la un an și șase luni sau nouă luni, în funcție de capacități și dimensiuni. Termenul de aprobare inițial era de nouă ani.
Dan Nica a subliniat că această scădere a termenului de aprobare va facilita utilizarea energiei fotovoltaice și eoliene. De asemenea, va contribui la reducerea prețurilor în mixul de energie din România.
„Am făcut progrese în acest sens: scăderea perioadei de obţinere a autorizaţiei pentru a-şi monta oamenii pe acoperiş panouri solare, să poţi să faci un parc de panouri solare sau ferme eoliene, centrale eoliene.
Termenul de aprobare pentru proiectele fotovoltaice sau eoliene era de nouă ani şi l-am redus la un an şi şase luni sau nouă luni, în funcţie de capacităţi şi dimensiuni.
Termenul scade, iar utilizarea energiei fotovoltaice şi eoliene va permite ca în mixul de energie din România, preţurile să scadă”, a continuat europarlamentarul Dan Nica.
România, unul dintre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă
La finalul anului 2023, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat lista statelor membre UE cu cea mai ridicată pondere a surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate în 2022.
Este vorba despre:
- Suedia (66%)
- Finlanda (47,9%)
- Letonia (43,3%)
- Danemarca (41,6%)
- Estonia (38,5%)
- Portugalia (34,7%)
- Austria (33,8%)
- Lituania (29,6%)
- Croaţia (29,35%)
- România (24,14%)
Țările cu cea mai scăzută pondere sunt:
- Irlanda (13,1%)
- Malta (13,4%)
- Belgia (13,8%)
- Luxemburg (14,4%)
În ansamblu, în 2022, 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat procente sub media UE de 23%.
Directiva revizuită referitoare la energia regenerabilă propune o țintă de 42,5% pentru ponderea energiei din surse regenerabile în Uniunea Europeană până în anul 2030, cu obiectivul final de a atinge o creștere la 45%.
Astfel, statele membre sunt obligate să amplifice inițiativele pentru a atinge obiectivele stabilite pentru anul 2030, fiind esențială sporirea cu aproximativ 20 de puncte procentuale a cotei surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate la nivelul Uniunii Europene.