Prețurile la gaze naturale vor crește din nou! Oprirea livrărilor prin Nord Stream 1 are efecte devastatoare asupra Europei

Analiștii se așteaptă ca prețurile la gaze să atingă niveluri record în această săptămână, după ce Rusia a închis o conductă cheie către Europa. Experții sunt de părere că prețurile europene vor crește și mai mult de luni, 5 septembrie, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

În timp ce prețurile europene la gaze au crescut deja cu aproape 400% în ultimul an, Federația Rusă spune că livrările de gaze au fost oprite deoarece există probleme de mentenanță, care nu pot fi rezolvate din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Ne așteptăm la prețuri record la gaze în Marea Britanie/Europa săptămâna viitoare, pe măsură ce impactul restricțiilor pe termen lung ale aprovizionării cu gaze naturale din Rusia este absorbit de piață, ca urmare a închiderii pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1„, spune Nathan Piper, analist de petrol și gaze la Investec, adăugând că prețul la gaze va rămâne volatil.

El a mai spus că se așteaptă la o creștere bruscă în cursul zilei de luni, maximele record estimate de el fiind de 700-800p pe termie.

„Cu toate acestea, punctul cheie și îngrijorător este că ne aflăm în mijlocul verii – prețurile ar putea crește pe măsură ce crește cererea pentru încălzire în timpul iernii … Un salt mare al prețurilor săptămâna viitoare are implicații majore asupra plafonului de preț al energiei din Marea Britanie și asupra costurilor pentru întreprinderi/industrie, care nu au deloc un plafon de preț”, mai spune acesta.

Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor de la compania de consultanță ICIS, a declarat că se așteaptă ca prețurile gazelor din Marea Britanie, din Europa și de la nivel mondial să „crească puternic” luni, pe măsură ce piețele se vor readapta la această nouă evoluție.

Impactul pe piețele din Europa continentală va fi mai mare

Cu toate acestea, colegul său Andreas Schroeder, șeful departamentului de analiză a energiei din cadrul companiei de consultanță, a declarat că impactul asupra Marii Britanii „va fi mai puțin sever decât pe piețele din Europa continentală”.

În Marea Britanie, aproximativ 4% din gaz și 8% din petrol proveneau din Rusia. Cu toate acestea, s-a confirmat în urmă cu câteva zile că Marea Britanie nu mai importă energie din Rusia pentru prima dată în istorie, după ce comerțul dintre cele două țări s-a prăbușit în urma invaziei din Ucraina.

Deși acest lucru înseamnă că Marea Britanie se află într-o situație diferită de cea a țărilor foarte dependente, cum ar fi Germania, piețele europene de gros au un efect semnificativ asupra prețurilor plătite în Marea Britanie. „Prețurile din Marea Britanie sunt legate într-o anumită măsură de piețele continentale europene”, a declarat Schroeder.

Liderii europeni au acuzat Rusia că a transformat livrările de energie în armament în jurul invaziei din Ucraina, în timp ce Moscova dă vina pe sancțiunile occidentale și pe probleme tehnice pentru întreruperea aprovizionării.

Gazoductul Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, a furnizat aproximativ o treime din gazul exportat din Rusia în Europa, dar funcționa la o capacitate de 20% înainte ca fluxurile să fie oprite pentru întreținere săptămâna trecută.

Compania energetică rusă de stat Gazprom era așteptată să repornească fluxurile cu 20% după cea mai recentă oprire, ceea ce a dus la scăderea prețului de referință al gazului olandez TTF cu aproximativ 40% față de maximul record din 26 august, închizând vineri la puțin peste 200 de euro (173 de lire sterline) pe megawatt/oră.

Majorarea prețurilor la gaze au pus presiune pe unele industrii mari consumatoare de energie

Costurile record ale energiei electrice legate de creșterea prețurilor la gaze au forțat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să își reducă producția și au determinat guvernele UE să investească miliarde de euro în programe de ajutorare a gospodăriilor.

Efectul ultimei reduceri va depinde de capacitatea Europei de a aduce gaze din alte surse, a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

„Aprovizionarea este greu de obținut și devine din ce în ce mai greu să înlocuim fiecare bucățică de gaz care nu provine din Rusia”, a spus el.

Principalul organism de comerț din industria prelucrătoare, Make UK, a declarat că actuala criză pune întreprinderile „în fața unei alegeri dureroase: reducerea producției sau închiderea totală a magazinului dacă nu se oferă ajutor în curând”.

Aproximativ 13% dintre întreprinderile intervievate au declarat că își reduc orele de funcționare sau evită producția în perioadele de vârf ale prețurilor la energie, iar 7% își opresc producția pentru perioade mai lungi. Între timp, 12% au făcut deja reduceri de personal, scrie The Guardian.