Sebastian Burduja a oferit mai multe asigurări pentru români, într-o declarație făcută luni, la Palatul Parlamentului. Ministrul Energiei subliniază că prețurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă.
Sebastian Burduja spune că prețurile sunt afectate de mai multe elemente
De asemenea, Burduja a explicat că schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025. El spune că protejarea românilor este importantă, iar schema respectivă oferă un ajutor semnificativ.
Potrivit ministrului, preţul la gaz şi energie electrică depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Este vorba despre situaţia din Orientul Mijlociu, situaţia din Ucraina, cât și decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti.
„Preţurile (n.red. la facturi ) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a spus Burduja la Palatul Parlamentului.
Un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz
Ministrul a explicat apoi că un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim. Totodată, un consumator casnic va fi facturat la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 kilowaţi-oră pe lună la 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consum lunar de peste 300 de kilowaţi-oră.
Amintim că ministrul Energiei a participat luni, 28 octombrie, la conferinţa Focus Energetic.
România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană
În altă ordine de idei, un raport publicat de Comisia Europeană arată că România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Această realizare subliniază potențialul considerabil al resurselor naturale ale țării și rolul tot mai semnificativ al României în asigurarea securității energetice a Uniunii.
În al doilea trimestru din 2024, România a produs 2,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Țara noastră este urmată de Olanda, cu 2,2 miliarde de metri cubi. Pe următorul loc este Germania, cu 0,9 miliarde de metri cubi.