Victorie pentru Europa. Prețurile de referință la gazele naturale înregistrează o scădere de până la 12%, în ciuda estimărilor venite din Rusia.
Scăderea vine după decizia Canadei privind permiterea exportului unei turbine importante pentru principalul gazoduct care transportă gaze naturale ruseşti spre Germania, transmite Bloomberg.
Astfel, luni dimineață, în jurul orei 8:35, la bursa de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa din Europa, cotaţiile futures erau în scădere cu 6,9%, până la 163 de euro pentru un Megawatt-oră.
Menționăm faptul că această scădere vine în condiţiile în care în cursul săptămânii trecute au înregistrat un avans de 19%.
Prețul gazelor din Europa înregistrează scăderi semnificative
În ceea ce privește decizia luată de Canada, aceasta este extrem de importantă pentru Germania, dar și pentru Europa, în condițiile în care odată cu diminuarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, planurile regiunii de a-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii au devenit din ce îngrijorătoare.
Amintim faptul că încă de luna trecută, Rusia a anunțat că livrarea turbinei din Canada va ajuta la majorarea livrărilor de gaze spre Europa. Tot de luna trecută, grupul rus Gazprom a operat conducta Nord Stream la 40% din capacitate după ce turbina a fost trimisă în Canada pentru lucrări de mentenanţă dar nu a mai fost returnată din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei.
În acest sens, în cursul serii de sâmbătă, autoritățile din Ottawa au decis să acorde o excepţie „limitată în timp şi revocabilă” de la sancţiunile internaţionale care vizează industria rusă de petrol şi gaze.
Efectele diminuării livrărilor de gaze prin Nord Stream 1
La acel moment, autoritățile canadiene invocau necesitatea de a ajuta Germania să evite o criză a gazelor.
Trebuie menționat faptul că decizia de a diminua livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 vine într-un moment în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.
Această măsură a dus la umflarea facturilor și totodată a forțat marile companii să caute noi modalități de conservare a energiei. În acest sens, analiștii au tras un semnal de alarmă și au spus că această reducere prelungită a livrărilor de gaze din Rusia, şi cu atât mai mult o oprire completă a livrărilor, ar pune în pericol programul de umplere a depozitelor de gaze înainte de venirea iernii, când consumul atinge nivelul de vârf.