Prețurile la pompă au crescut din nou în Germania
Prețul benzinei și motorinei a crescut puternic în Germania în această lună. În august 2023, prețurile la pompă au crescut mai mult ca niciodată în Germania. În prezent, prețul mediu al unui litru de motorină este 1,785 euro, fiind cel mai mare preț înregistrat din februarie 2023 până acum, iar prețul mediu pentru un litru de benzină este 1,868 euro, fiind cu aproximativ șapte cenți mai scump decât luna trecută.
Din nefericire, pentru câteva luni, cetățenii români care locuiesc în Germania vor scoate mai mulți bani din portofel. Guvernul de la Berlin intenționează să majoreze taxa pe CO2 pe combustibilii fosili de la 30 de euro la 40 de euro euro pe tonă în ianuarie 2024, ajungând la 50 de euro pe tonă în ianuarie 2025, din dorința de a încuraja oamenii care au mașini pe benzină și motorină să treacă la alternative ecologice, cum ar fi mașinile electrice.
Prețurile la pompă au crescut din nou și în România
Prețurile la pompă au crescut din nou miercuri, 16 august 2023. În București, cel mai mic preț pentru benzina standard este 7,11 lei/litrul şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil, în timp ce prețurile pentru benzina premium variază între 7,58 lei/litrul și 7,92 lei/litrul.
Cea mai ieftină motorină standard costă 7,33 lei/litrul şi se găseşte la o staţie Lukoil de pe Bulevardul Preciziei, Sector 6, București. Motorina premium variază între 7,69 lei/litrul și 7,96 lei/litrul.
Prețurile la pompă ar putea crește din nou în toamnă
Din nefericire, șoferii care au mașini diesel sau mașini pe benzină au parte de vești proaste. Într-o singură lună, au fost înregistrat peste zece creșteri consecutive la prețurile la pompă. Experții din domeniul energiei nu au vești bune nici pentru viitor. Eugenia Gusilov a spus recent că nu este exclus ca prețurile la pompă să fie și mai ridicate în toamnă.
„Ne așteptăm la creșteri de prețuri în special în toamnă. Pentru că aceste creșteri pe care le-am văzut în special în luna iulie la pompă în România reflectă două evenimente care s-au produs in iulie- pe plan global avem o nouă decizie a grupului OPEC+, în special a Arabiei Saudite de a tăia, de a reduce producția de țiței cu încă un milion de barili.
În plan regional, avem această situație extraordinar de delicată cu ieșirea Rusiei din acordul cerealelor. Pe estimarea Agenției Internaționale pentru Energie, la toamnă ne vom confrunta cu un deficit de țiței în piață de cca 1,3 – 1,5 milioane de barili pe zi, asta în contextul în care avem un nou record la cererea de țiței”, a spus ea în cadrul unei emisiuni TV.