Prețurile la pompă, azi, 12 martie 2024
Prețurile la pompă, azi, 12 martie 2024. Prețul carburanților în România au înregistrat o scădere. Benzina și motorina au înregistrat o ieftinire după creșterile de prețuri din zilele anterioare.
Cel mai mic preț pentru benzină standard este de 7,02 lei pe litru, în scădere față de 7,08 lei, cât era înregistrat în ziua precedentă. Această ofertă este disponibilă la o stație Petrom din București, situată în strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5. În general, prețurile pentru benzina standard în Capitală variază între 7,03 lei și 7,27 lei, fiind în scădere față de ziua anterioară.
Prețul maxim pentru benzină standard se situează la 7,65 lei pe litru, menținându-se la același nivel. În ceea ce privește benzina premium, prețurile oscilează între 7,53 lei și 7,91 lei, înregistrând de altfel o scădere.
În ceea ce privește motorina standard, prețul minim în București este de 7,40 lei pe litru în ziua de marți, față de 7,44 lei, cât era înregistrat în ziua precedentă. Această ofertă poate fi găsită la o stație Petrom situată în strada Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5. În ceea ce privește motorina premium, prețurile variază între 7,76 lei și 8,15 lei pe litru, înregistrând și ele o scădere în comparație cu ziua precedentă. Este demn de menționat că în anul precedent, prețul pentru un litru de benzină standard depășea 8 lei. Motorina standard ajungea să depășească pragul de 9 lei pe litru.
De ce se schimbă des prețurile carburanților?
Conform unui studiu efectuat de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o întârziere de câteva zile. Această constatare reanalizează modul în care schimbările în cotațiile internaționale se reflectă în prețurile practicate la pompă.
Cotația Platts reprezintă un preț de referință pe plan internațional pentru piața benzinei sau motorinei și este determinată de cererea, oferta și tranzacțiile efectuate între traderi pe piața angro a combustibililor. Deși cotațiile Platts nu sunt publice, pe termen lung ele tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, prețurile la pompă pentru carburanți în România se ridică, iar în cazul în care cotațiile scad, prețurile la stațiile de alimentare se reduc. Ajustările prețurilor la pompă au loc în mare parte în decursul unei săptămâni, atât în cazul creșterii, cât și în cazul scăderii cotațiilor internaționale de referință Platts.