În noaptea dintre ani, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere foarte mare. Acest lucru se întâmplă în urma deciziei Executivului de a renunța la măsura de compensare cu 50 bani a tarifelor la motorină și benzină.
În noaptea dintre ani, prețurile la carburanți au avut parte de o creștere „explozivă”.
Cu cât au crescut prețurile la carburanți
Benzina s-a scumpit cu 36 bani/l, iar motorina cu 38 bani/l în stațiile OMV, Petrom, Rompetrol și Mol. Această creștere vine atât în urma deciziei Guvernului de a renunța la reducerea de 50 de bani convenită cu marile companii, dar și a deciziei Ministerului de Finanțe de a majora nivelul accizelor stabilite de către Parlament la nivelul minim dintr-o directivă a Uniunii Europene.
În noaptea de Revelion, preţul benzinei standard a crescut de la 5,93-5,99 lei/l la 6,29-6,35 lei/l, iar cel al motorinei standard, de la 7,11-7,14 lei/l la 7,49-7,52 lei/l în staţiile Petrom din București.
Aceeași creștere s-a înregistrat, de asemenea, în stațiile OMV, unde benzina costă acum 6,40-6,44 lei/l. iar motorina, 7,57-7,60 lei/l.
Pe data de 31 decembrie, ultima zi din anul 2022, benzina costa 6,03-6,09 lei/l în stațiile Rompetrol și Mol, iar motorina 7,18-7,22 lei/l. Ei bine, la prima oră a anului 2023, benzina a ajuns să coste 6,39-6,45 lei/l, iar motorina 7,60 lei/l.
Declarațiile premierului Nicolae Ciucă
Miercuri, pe data de 28 decembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare” a cetăţenilor.
„Trebuie să mă refer la compensarea preţului la carburanţi. Dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului.
Şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona”, a declarat acesta în cadrul ședinței de Guvern.
Prim-ministrul a subliniat însă că, în cazul în care va fi necesar, Executivul este pregătit să reintroducă această măsură.
„În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou”, a adăugat Nicolae Ciucă.