Prețurile record ale uleiului de măsline sunt observate la nivel mondial din cauza unei secete prelungite în Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline. Se așteaptă ca aceste prețuri ridicate să persiste o perioadă de timp.
Ca răspuns la sugestia celebrului bucătar hispano-american José Andrés de a prăji ouă în ulei de măsline, un utilizator de pe Twitter și-a exprimat îngrijorarea cu privire la costuri, cerând alternative pentru cei care au un buget limitat.
Un alt utilizator de Twitter din Anglia a comentat că până și prețurile de la Aldi au crescut, prețul uleiului de măsline crescând de la 99p la 1,29 lire sterline, iar multe sortimente de bază au dispărut.
Acest lucru vine în contextul în care prețurile globale ale uleiului de măsline au atins un maxim al ultimilor 26 de ani, datele Fondului Monetar Internațional indicând prețuri de 5.989,8 dolari pe tonă. Analistul Mintec, Kyle Holland, prezice că prețurile ar putea rămâne ridicate pentru o perioadă considerabilă de timp.
Condițiile meteorologice din Spania sunt extrem de proaste
Creșterea prețurilor se datorează în principal condițiilor meteorologice nefavorabile din Spania, în special secetei prelungite.
”Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus Holland.
Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recenta recoltă de măsline, care a avut loc în perioada octombrie-februarie, a avut ca rezultat o producție cu 50% mai mică față de producția obișnuită, ceea ce a dus la o scădere a ofertei globale și la o creștere a prețurilor, potrivit unui expert.
Producția de ulei de măsline a Spaniei a atins doar 630.000 de tone din cauza condițiilor meteorologice „extrem de nefavorabile”, față de recolta obișnuită de 1,4 – 1,5 milioane de tone.
Măslinele se dezvoltă în climatele calde și uscate, cu temperaturi optime între 60 și 80 de grade F.
Spania s-a confruntat cu o criză severă de secetă în luna martie, primind doar 36% din media lunară de precipitații, potrivit Ministerului pentru Tranziție Ecologică. Spania a avut 36 de luni consecutive de precipitații sub medie, iar dacă condițiile meteorologice nu se îmbunătățesc, recoltele viitoare de măsline ar putea avea randamente și mai mici.
”Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, a spus Holland.
David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline, a precizat că ”se pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”.
Lanțurile de aprovizionare simt deja presiunea
Lanțurile de aprovizionare care se confruntă deja cu dificultăți se confruntă cu o presiune sporită din cauza creșterii cererii.
Potrivit Valmorbida, cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani, deoarece consumatorii au mâncat și gătit mai mult acasă în timpul și după pandemia Covid-19, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor începând cu 2020.
În plus, penuria de ulei de floarea-soarelui în urma invaziei Rusiei în Ucraina a dus, de asemenea, la creșteri de prețuri.
”Declanşarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit şi mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat el.
Potrivit lui Valmorbida, o schimbare în comportamentul consumatorilor ar putea atenua o parte din această presiune.
„Consumatorii încep deja să reducă în mod semnificativ utilizarea uleiului de măsline, folosind mai puțin și apelând la uleiuri vegetale sau din semințe sau la amestecuri de uleiuri alternative”, a spus el.
Cu toate acestea, el susține că dorința fundamentală pentru uleiul de măsline ca produs nutritiv și organic „va dăinui aproape cu orice preț”. Prin urmare, dacă nu se înregistrează o creștere a precipitațiilor, este posibil să asistăm la prețuri record, care ar putea depăși 5 euro pe kg, până în anul de recoltă 2023/24.