Prețurile la uleiul de măsline, în scădere. Recolta din acest an, peste așteptări

ulei de masline

SURSA FOTO: pixabay.com

Prețul la uleiul de măsline premium este în scădere anul acesta după o recoltă foarte bună la nivel global. Prețurile mai mici ar trebui să se vadă în curând și în magazine.

Uleiul de măsline premium devine mai accesibil. Prețurile scad după o recoltă globală bună

După doi ani de creștere constantă a prețului, uleiul de măsline premium va deveni mai accesibil, cu o scădere de până la doi euro pe litru la producători. Recolta globală din acest an a înregistrat un volum și o calitate superioare, iar prețurile mai mici ar trebui să se reflecte și în magazine.

În ultimele șase decenii, producția de ulei de măsline s-a triplat pentru a acoperi cererea din țări noi, precum România, care au început să adopte acest ingredient în bucătării. Cu toate acestea, anii trecuți au adus o creștere semnificativă a prețului, sticla de ulei de măsline presat la rece ajungând să coste între 70 și 250 de lei pentru o jumătate de litru.

Conform declarațiilor unui importator, prețul uleiului de măsline la en-gros a scăzut cu 20% în ultimele trei luni, de la 8,50 la 6,50 euro pe litru pentru uleiul obișnuit.

„Față de acum trei luni, prețul a scăzut cu 20% la bulk, adică vorbim de en gros, de îmbuteliatori, care pun uleiul in sticle. 6,50 de la 8,50 litrul, cel obișnuit”, a declarat un importator, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, producătorii din Spania, care furnizează 42% din producția globală, estimează că vor depăși un milion de tone anul acesta, o premisă importantă pentru ieftinirea uleiului.

„Spania, cel mai important producător, cu 42% din cantitatea globală, estimează că va depăși un milion de tone. Ceea ce estimează premisa ieftinirii uleiului, cu, estimăm noi, până la 2 euro pe litru”, a declarat un producător.

Calitate va fi mai bună în acest sezon

Producătorii susțin că și calitatea din acest sezon la uleiul de măsline va fi superioară. Cu toate acestea, în contextul unei cereri ridicate și al unor profituri diminuate pentru intermediari, riscul de contrafacere crește.

Pentru a combate acest fenomen, Comisia Europeană a declarat toleranță zero față de contrafacerea uleiului de măsline, însă depistarea falsurilor rămâne o provocare costisitoare, deoarece testele de laborator necesare sunt extrem de scumpe.

Pentru a evita achiziționarea unui ulei extravirgin contrafăcut, consumatorii sunt sfătuiți să verifice periodic testele de calitate publicate online de producători.