După cum a informat Reuters, prețul unei mărci cunoscute de unt a crescut cu 34% de la începutul anului, ajungând, în prezent, la 239,96 ruble (2,47 dolari).
Unt vândut în sisteme antifurt, folosite doar pentru delicatese precum caviarul
Potrivit publicației de știri ruse Meduza, în unele supermarketuri din Rusia, untul este acum vândut în sisteme antifurt, folosite de obicei pentru delicatese precum caviar și produse alcoolice premium, susține un ziar ucrainean.
Decizia a fost luată în urma numărului mare de furturi de produse lactate. Conform sursei citate, doi bărbați au fost arestați după ce ar fi încercat să fure 25 de pachete dintr-un supermarket din Moscova.
Banca Centrală a Rusiei a menținut ratele dobânzilor ridicate
Creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru producția de război și apărare a pus economia Rusiei pe o poziție de război. Inflația a rămas ridicată pe tot parcursul anului 2024, cifra anuală încetinind la 8,63% în august, în scădere ușoară, de la 9,05%, în august.
Pentru a combate aceste presiuni, Banca Centrală a Rusiei a menținut ratele dobânzilor ridicate, ajungând acum la un nivel fără precedent, de 19%.
Creșterile costurilor asociate cu salariile, ratele dobânzilor, combustibilul și transportul au contribuit, de asemenea, la creșterea prețului untului.
Situația este urmărită îndeaproape de Kremlin, care a încercat să se asigure că războiul din Ucraina nu va afecta viața de zi cu zi a cetățenilor săi.
Luna trecută, vicepremierul Dmitri Patrușev, a declarat că guvernul monitorizează prețurile untului. Publicația Meduza susține că Rusia ar fi crescut deja importurile de unt, apelând la Turcia.
CBS: Economia Rusiei este în creștere
Pe de altă parte, un comentariu publicat de CBS arată că, deși Rusia a fost supusă unui lanț de sancțiuni, la mai bine de de doi ani de la declanșarea războiului, economia Rusiei este în creștere.
În 2022, arhitectul sancțiunilor, Daleep Singh, anticipa că economia Rusiei va fi îngenuncheată. Acum se preconizează că economia Rusiei va crește cu peste 3% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional, adică mai mult decât SUA și Europa.
Președintele rus Vladimir Putin a alimentat cheltuielile pentru mașinăria de război, a declarat Singh, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă. Planul său a venit cu un cost uriaș al inflației, de aproximativ 9% și rate ale dobânzilor de aproape 19%.
„Nu cred că ar trebui să se confunde revenirea Rusiei cu reziliența”, a spus Singh.
„La suprafață, economia Rusiei poate părea o fortăreață, dar fundația este fragilă”, afirma el.
După ce Rusia a invadat Ucraina, 45 de țări au anunțat peste 5.000 de sancțiuni împotriva oficialilor, instituțiilor și companiilor din Rusia, vizând totul, de la diamante și semiconductori, până la însuși Putin. Președintele rus a numit acest tsunami de sancțiuni un „blitzkrieg economic”.
Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume și în acest an, în ciuda plafonării prețului, veniturile din petrol și gaze urmând să crească cu 2,6%, până la aproape 240 de miliarde de dolari. Kremlinul a ocolit această plafonare a prețului folosind așa numita ”Flotă fantomă”. Aceasta este folosită pentru a trasporta zilnic un milion de barili de petrol, evitând sancțiunile occidentale.
Funcționarea acestei flote este o dovadă vie a modului în care economia globală se adaptează atunci când se depun eforturi pentru a izola o parte semnificativă a acesteia. De asemenea, subliniază importanța durabilă a petrolului ca resursă cheie în comerțul internațional.