În urma unei ample analize a pieței rezidențiale din România, specialiștii Directimo estimează creșterea prețurilor la imobiliare în 2022, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, devenind unul de durată.

Creșterea costurilor pentru materialele de construcție din ultimul an, întârzierile masive apărute în implementarea proiectelor, generate de restricțiile impuse de Covid-19 și conflictul ruso-ucrainean, precum și inflația galopantă sunt doar câteva dintre principalele argumente, prezentate pe larg mai jos:

Top 10 motive pentru care prețurile la imobiliare vor crește în 2022

Argumente valabile pentru principalele orașe și regiuni ale României, care primesc aflux permanent de studenți sau beneficiază de zone industriale și centre de afaceri sau dezvoltare.

În continuare, unele dintre cele mai atractive variante de investiții sunt pe segmentul locuințelor de vacanță calitative, în special al celor cele care beneficiază de soluții profesioniste de ospitalitate pentru turiști și administrare completă pentru investitori.

  1. De mai bine de un an, inflația generalizată se regăsește deja în costurile materialelor de construcții, care reprezintă un procent semnificativ din prețul acestora.
  2. Întârzierile masive pe întreg lanțul de aprovizionare, generate inițial de restricțiile de Covid-19 și mai nou de conflictul ruso-ucrainean duc, de asemenea, la creșteri de costuri.
  3. Majorarea dobânzilor pentru creditele cu care dezvoltatorii imobiliari se finanțează, corelată cu întârzierile cauzate de stat, cresc timpul de închidere a unui proiect.
  4. Inflația galopantă, estimată să ajungă la 20% în 2022, va genera o cerere ridicată din partea investitorilor, pentru protecție în proprietăți calitative.
  5. În perioade de stagflație sau chiar dragflație (în care ne confruntăm cu inflație crescută și scădere economică), real estate-ul rămâne unul dintre principalele refugii, datorită siguranței ridicate.
  6. În contextul unei scăderi economice, dezvoltatorii care nu vor fi competitivi din perspectiva prețurilor și nu vor avea concepte adecvate nu vor putea să construiască și vor amâna ofertele, astfel încât oferta calitativă va scădea.
  7. În contextul scăderii semnificative a cererii, pe fondul psihologic generat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cei mai mulți dezvoltatori încă nu au aplicat creșterile de costuri în prețurile de vânzare.

Argumente valabile pentru București:

  1. Blocajul autorizațiilor, instituit de Primăria Capitalei începând cu luna februarie 2021, va conduce la o lipsă acută de ofertă în perioada 2023-2024.
  2. Din cauza acestei situații, prețul terenurilor care beneficiază de autorizații a crescut semnificativ, cu o medie estimată de 50%.
  3. Condițiile de calitate slabă a vieții, din blocurile vechi, care s-au accentuat în ultima perioadă (instalații care nu au fost înlocuite, lipsa apei calde, lipsa parcărilor, etc.), vor conduce la o cerere ridicată pe segmentul de locuințe calitative, în contextul în care regiunea București-Ilfov rămâne în top 10 zone de dezvoltare din Europa, din perspectiva PIB.

Piața imobiliară în prezent

Prognoza ia în calcul specificul pieței actuale, ce se confruntă astăzi cu o scădere a numărului de tranzacții imobiliare cu 50-70%, înregistrată de la începutul conflictului din Ucraina. 

Potrivit specialiștilor, odată ce șocul psihologic generat de război va fi asimilat, cererea își va reveni, pe fondul inflației, iar investitorii vor căuta un refugiu stabil, fapt ce va duce la creșterea prețurilor la imobiliare.

„Intrăm într-o perioada de inflație ridicată, în care valoarea banilor va fi puternic erodată. Real estate-ul rămâne atât o metodă de economisire primară, cât și o opțiune de refugiu pentru investitorii care caută active sigure, generatoare de venit.

În contextul unei instabilități de pe piețele financiare și al analizei istorice pentru contextul unei perioade de stagflație din SUA, de exemplu, mulți investitori aleg investiția în real estate pentru siguranță versus fluctuațiile majore, care pot apărea pe burse. Chiar dacă dobânzile bancare vor crește, iar creditarea poate fi dificilă, investiția în imobiliare rămâne astfel o variantă de economisire și acumulare.”, a declarat Matei Maloș, CEO Directimo.

În ceea ce privește piața din București-Ilfov, evoluția acesteia diferă de la segment la segment. 

Creșterea costurilor de creditare afectează cererea, în special pe segmentele mass market și middle market, la fel cum se întâmplă și în alte zone din România. Centrul și nordul capitalei, precum și alte segmente de nișă, se încadrează într-un tipar privilegiat din prisma traiectoriei prețurilor, determinat de volumul cererii și al stocului de ofertă disponibil.

Cum arată prețurile din România raportat la celelalte piețe din Europa și SUA

În comparație cu nivelul pieței din regiune, Bucureștiul are astăzi prețuri cu 10% mai mici față de Belgrad (conform Global Property Guide, prețul mediu este 1.813 dolari/mp în București, versus 1.961 dolari/mp în Belgrad). 

Totodată, spre deosebire de Viena, proprietățile luxury în cele mai bune zone sunt cu circa 65% mai mici în București (cca. 5.000 – 7.000 euro/mp), față de cele din capitala Austriei (20.000 euro/mp).

Comparativ cu piața din SUA, unde prețurile au crescut cu 50% de la maximul înregistrat în 2007, în România, prețurile sunt în anumite cazuri mai mici față de maximul înregistrat în aceeași perioadă. În timp ce, în cazul Bucureștiului, veniturile au crescut de peste 3 ori, iar depozitele gospodăriilor au crescut de 5 ori, conform BNR.