Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) lansează un avertisment către decidenții politici din România în condițiile în care aceștia consideră că sectorul construcțiilor este foarte grav afectat după crizele ce au agresat în cascadă sectorul în ultimul an.

Prețul materialelor de construcții a explodat

Vicepreşedintele FPSC, Irinel Gheorghe, a declarat într-o conferință de presă că preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021.

„Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a afirmat Irinel Gheorghe.

Acesta a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creşterea preţurilor. Alţi factori care au determinat această evoluţie ascendentă a preţurilor sunt majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi transportul.

Ce măsuri propun patronatele din construcții

Pentru a preveni închiderea șantierelor, având ca rezultat imediat exodul forței de muncă și așa insuficientă, imposibilitatea accesării de noi fonduri, dar și celelalte consecințe grave ce decurg din aceasta, FPSC pune pe masa Guvernului propuneri de intervenție urgentă pentru ameliorarea situației reale.

Irinel Gheorghe consideră că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materialele de construcţii, subliniind că stocurile la materiale de construcţii sunt în prezent la niveluri mici.

„Identificăm şi câteva soluţii în acest context. Cred că este important ca statul să intervină în cel puţin două direcţii. N-am vrea să ne expunem unui risc, şi din punct de vedere al producătorilor materialelor de construcţii riscul ar fi anumite materiale să plece la export, pentru că sunt deja ţări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcţionează şi care au nevoie de materiale de construcţii.

O primă măsură cred că ar fi totuşi o blocare a exporturilor de materiale de construcţii din România.

O altă măsură ar fi identificarea unui proiect care să fie dezvoltat pe orizontală şi cred că proiectul de reabilitare termică a locuinţelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce nişte efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%”, a mai declarat Irinel Gheorghe.