Acest lucru s-ar putea întâmpla în contextul în care unii furnizori de medicamente vor pleca din ţara noastră, pentru că nu le sunt achitate facturile restante, iar cei rămaşi vor profita de situaţia creată şi vor mări preţurile la medicamente.
"Termenele privind decontarea sumelor pentru medicamente sunt cu mult depăşite, iar unii furnizori se vor retrage din România, motiv suficient pentru cei care vor rămâne să profite de situaţia creată şi să majoreze preţurile la o mare parte dintre medicamente", a explicat Rotaru vineri, într-o conferinţă de presă, la Brăila.
Mai mult, anumite medicamente nu vor mai fi de găsit sau va dura foarte mult până vor putea fi obţinute.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat a mai spus că problema în sănătate este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Sănătăţii vrea să reducă cu 15% subvenţiile la medicamentele pentru diabet, cancer şi SIDA, începând cu 1 august.
Prin aceasta masură, ministerul urmărește să reducă nivelul de compensare al medicamentelor pentru programele naționale la de la 100% la 85%. Producătorii și distribuitorii de medicamente au avertizat că această masură va duce la scăderea accesului pacienților la tratamentele lor.