Această creștere a fost impulsionată de scumpirea cotațiilor pentru lactate și uleiuri vegetale. Concluzia: alimente ceva mai scumpe pentru cumpărători.

Alimente mai scumpe

FAO publică lunar Food Price Index, un indice care măsoară fluctuațiile de preț pentru un coș de alimente care include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În februarie 2025, acest indice a atins o valoare medie de 127,1 puncte, înregistrând o creștere de 1,6% față de 124,9 puncte, nivelul din ianuarie 2025. De asemenea, a fost cu 8,2% mai mare decât valoarea înregistrată în februarie 2024.

Creșterea indicelui din luna februarie 2025 a fost determinată în principal de avansul prețurilor la zahăr, care au înregistrat o majorare de 6,6%, după trei luni consecutive de scădere. Conform FAO, această creștere a fost influențată de temerile legate de producția globală a zahăr în sezonul 2024/2025, în urma unor condiții meteorologice nefavorabile din Brazilia, unul dintre cei mai mari producători mondiali.

Dezechilibru între cerere și ofertă

În plus, prețurile produselor lactate au înregistrat o creștere de 4% comparativ cu luna anterioară, întrucât cererea puternică de importuri a depășit producția în principalele regiuni exportatoare, ceea ce a dus la un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața globală.

Prețurile la uleiurile vegetale au înregistrat o creștere de 2% în luna februarie față de ianuarie 2025, iar în ritm anual, acestea au fost mai mari cu 29,1%.

Această majorare a fost determinată în principal de creșterea prețurilor la uleiul de palmier, uleiul de soia și uleiul de floarea soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est și a cererii puternice din partea sectorului motorinei bio. Aceste factori au contribuit la presiunea asupra pieței și au dus la creșterea prețurilor la uleiurile vegetale.

Cerealele, mai scumpe și ele

În plus, preţurile la cereale au crescut cu 0,7%, în luna februarie comparativ cu luna anterioară.

În timp ce preţurile la grâu şi porumb au crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea din Europa de Est şi America, preţurile la orez au scăzut cu 6,8%, în februarie, ca urmare a cantităţilor mari disponibile la export.

Carnea, ceva mai ieftină

Pe de altă parte, prețurile la carne au scăzut ușor cu 0,1% în luna februarie 2025, în condițiile în care cotațiile internaționale la carnea de pasăre și porc s-au micșorat datorită livrărilor abundente. În schimb, prețurile la carnea de oaie și vită au rămas stabile, susținute de cererea solidă la import.

Într-un raport separat, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de grâu pentru 2025, prognozând o cantitate de 796 milioane de tone, cu 1% mai mult decât în 2024, ceea ce sugerează o ușoară expansiune a producției la nivel global.

Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă producţiile mai mari preconizate pentru Uniunea Europeană, în special Franţa şi Germania.