Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară schimbările de preț înregistrate la un coş de cumpărături format din cereale, zahăr, uleiuri vegetale, lactate și carne.
În luna iunie, acest indice a scăzut la 154,2 puncte, în contextul în care, în luna mai, valoarea înregistrată a fost de 157,9 puncte. În pofida acestei scăderi, indicele global al preţurilor produselor alimentare este cu 23,1% mai mare decât în perioada similară din 2021 din cauza cererii mari de cereale la nivel global, a temerilor privind impactul războiului din Ucraina asupra securității alimentare globale, al condiţiilor meteo nefavorabile şi al costurilor ridicate pentru producţia şi transportul produselor alimentare de bază.
„Factorii care au provocat în primul rând nivelul ridicat al preţurilor la nivel global sunt încă în joc”, a declarat Maximo Torero, economistul şef al FAO.
Preţurile mondiale la alimente au scăzut în iunie
Potrivit FAO, preţurile la cereale au scăzut cu 4,1% în luna iunie, dar încă sunt cu 27,6% mai ridicate decât în iunie 2021. Totodată, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 7,6% în luna iunie, după ce a crescut producţiei în principalele state producătoare de ulei vegetal şi a perspectivelor privind creşterea livrărilor din Indonezia.
În plus, preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 2,6% în luna iunie, creşterea lentă a economiei mondiale afectând direct cererea de zahăr. Preţurile la carne au urcat cu 1,7% în luna iunie, atingând un nou nivel record, în timp ce preţurile la lactate au crescut cu 4,1% în luna iunie, comparativ cu luna mai.
Totodată, FAO a făcut estimări cu privire la producţia mondială de cereale din acest an. În prezent, FAO se aşteaptă la o creştere a producţiei globale de cereale până la 2,792 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de doar 2,784 milioane de tone, dar cu 0,6% sub nivelul producţiei mondiale de cereale din 2021, relatează agenția de presă Reuters.
Rolul Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO)
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a fost înființată în 1945. FAO este o organizație interguvernamentală a ONU.
Ea acționează ca un forum neutru care reunește 194 de state membre, doi membri asociați și o organizație membră (Uniunea Europeană) pentru a negocia acorduri și pentru a dezbate politici. FAO are sediul la Roma (Italia), dar este prezentă în peste 130 de state.
FAO reprezintă o sursă de cunoștințe și de informații care pot ajuta țările în curs de dezvoltare și țările în tranziție să se modernizeze, să își îmbunătățească practicile din domeniul agriculturii, al silviculturii și al pescuitului și să asigure o alimentație adecvată pentru toți oamenii, potrivit Comisiei Europene.