Preţurile petrolului au înregistrat o creştere de aproximativ 2% joi, 2 ianuarie 2025, în urma unor veşti optimiste despre economia Chinei. Într-un discurs recent, președintele Chinei, Xi Jinping, acesta a promovat politici economice active menite să sprijine creşterea economică a ţării. Astfel, pieţele au reacţionat pozitiv, ceea ce a condus la o apreciere a valorii petrolului.
Preţurile petrolului cresc datorită măsurilor economice din China
Preţurile petrolului au înregistrat o creştere de aproximativ 2% joi, 2 ianuarie 2025. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 1,44 dolari, respectiv 1,9%, ajungând la 76,08 dolari pe baril.
Creşterea a fost continuată de o apreciere de 65 de cenţi în ultima sesiune de tranzacţionare din 2024.
În aceeaşi direcţie, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), referinţă în Statele Unite, a crescut cu 2,13%, ajungând la 73,25 dolari pe baril.
Perspectivele economice din China influenţează pieţele
„Un avans de acest tip poate deveni auto-perpetuant până când preţurile ating un nivel suficient de ridicat pentru a atrage vânzători în scădere şi o marcare de profit care va conduce la o revenire la niveluri mai scăzute”, a declarat Jim Ritterbusch, expert la Ritterbusch and Associates din Florida.
Ritterbusch a menţionat că prețurile petrolului în acestă creştere este susţinută de datele economice pozitive din China şi a estimat că preţurile petrolului WTI ar putea depăşi 74 de dolari pe baril în perioada următoare.
Mesajele lui Xi Jinping despre sprijinul economiei Chinei
În discursul său de Anul Nou, preşedintele Xi Jinping a promis politici economice mai proactive pentru a sprijini creşterea economică a Chinei în anul 2025.
Aceste măsuri vizează stimularea cererii interne, iar investitorii din pieţele internaţionale au primit vestea cu optimism, anticipând o cerere mai mare de combustibili.
Creşterea sectorului manufacturier din China
Datele din China pentru luna decembrie au indicat o creştere a activităţii industriale, conform unui sondaj realizat de Caixin/S&P Global. Totuşi, acest avans a fost mai lent decât se aşteptau analiştii, iar acest lucru a ridicat îngrijorări cu privire la impactul noilor măsuri economice.
De asemenea, sectorul serviciilor şi cel al construcţiilor au avut performanţe mai bune, indicând că stimulentele economice încep să îşi facă efectul.
Analiştii estimează că datele economice mai slabe din China ar putea determina autorităţile de la Beijing să accelereze programul de stimulare a economiei. Astfel, această abordare ar putea sprijini preţurile petrolului, mai ales pe fondul creşterii cererii interne.
Impactul stocurilor de combustibili din Statele Unite afectează prețurile petrolului
În ciuda unei creşteri semnificative a stocurilor de combustibili în Statele Unite, preţurile petrolului nu au fost afectate într-un mod semnificativ.
Conform datelor publicate de Administraţia pentru Informaţii în Energie, stocurile de benzină au crescut cu 7,7 milioane de barili, atingând 231,4 milioane de barili, iar stocurile de distilate au crescut cu 6,4 milioane de barili, ajungând la 122,9 milioane de barili.
De asemenea, stocurile de ţiţei au scăzut cu 1,2 milioane de barili, un declin mai mic decât cel estimat.
Modificări în aprovizionarea cu gaze din Rusia pentru Europa
În contextul geopolitic, Rusia a oprit exporturile de gaze naturale către Europa prin conductele din Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2025, ca urmare a expirării acordului de tranzit.
Uniunea Europeană a reuşit să-şi găsească surse alternative de aprovizionare, dar Ungaria continuă să primească gaze ruseşti prin conducta TurkStream, care traversează Marea Neagră.
Analiştii sunt de părere că preţurile petrolului vor rămâne relativ stabile, apropiindu-se de nivelul de 70 de dolari pe baril în 2025.
Aceasta reprezintă o scădere faţă de 2024, pe fondul unei cereri mai slabe din China şi al creşterii ofertei globale de ţiţei. Acest fenomen contrabalansează eforturile OPEC+ de a susţine piaţa petrolului.