Prețul petrolului a crescut din cauza tensiunilor dintre Iran și Israel
Marți, s-au înregistrat creșteri de aproximativ 5% în prețurile petrolului, ca urmare a lansării de rachete de către Iran către Israel.
Acest incident a amplificat temerile legate de posibilitatea unui conflict regional în Orientul Mijlociu.
”Cu puţin timp în urmă, au fost lansate rachete din Iran către statul Israel”, au spus Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), într-un comunicat.
Forțele de apărare israeliene (IDF) au solicitat populației să se adăpostească în zone sigure până la primirea unor noi instrucțiuni.
”Exploziile pe care le auziţi sunt de la interceptări sau proiectile căzute”, a spus IDF.
La ce nivel a ajuns prețul petrolului?
Prețul petrolului West Texas Intermediate pentru livrarea din luna noiembrie a înregistrat o creștere de 3,41 dolari. Suma este echivalentul unei majorări de 5%, ajungând la 71,58 USD per baril.
Contractele futures pentru petrolul Brent, care urmează să fie livrat în decembrie, au crescut cu 3,41 dolari. Este vorba despre o o majorare de 4,76%, atingând astfel valoarea de 75,11 USD pe baril.
Piețele petroliere s-au concentrat pe perspectiva unei economii globale mai slabe
Piețele petroliere s-au concentrat în mare măsură pe perspectiva unei economii globale mai slabe, care afectează cererea de combustibil, a declarat Priyanka Sachdeva, analist principal de piață la Phillip Nova.
„Cu toate acestea, amploarea s-a îndreptat rapid către temerile legate de întreruperile aprovizionării cu petrol în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului”, a declarat Sachdeva.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a programat pentru miercuri o reuniune privind Orientul Mijlociu. Uniunea Europeană a solicitat o încetare imediată a focului.
Implicarea directă a Iranului, un membru OPEC, ridică perspectiva unor întreruperi ale aprovizionării cu petrol.
Producția de petrol a țării a crescut la un maxim al ultimilor șase ani de 3,7 milioane de barili pe zi în august.
„O escaladare majoră din partea Iranului riscă să aducă SUA în război”, a declarat Capital Economics într-o notă. „Iranul reprezintă aproximativ 4% din producția globală de petrol, dar un aspect important va fi dacă Arabia Saudită crește producția dacă livrările iraniene ar fi întrerupte.”
Un grup de miniștri din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și al aliaților săi, denumit împreună OPEC+, se reunește mai târziu miercuri pentru a analiza piața, fără a se aștepta schimbări de politică.
Datele privind stocurile din SUA au fost mixte: stocurile de țiței și de distilate au scăzut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de benzină au crescut, au declarat surse de pe piață, citând cifrele publicate marți de American Petroleum Institute.