Prețurile petrolului au crescut cu peste 3% luni, pe măsură ce investitorii anticipează un posibil atac al Israelului asupra Iranului

petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile petrolului au înregistrat o creștere de peste 3% la începutul săptămânii, pe fondul speculațiilor legate de un posibil atac al Israelului asupra Iranului. Investitorii se pregătesc pentru un eventual impact asupra pieței globale, în contextul tensiunilor geopolitice din regiune.

Prețurile petrolului au crescut în ultimele luni

Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 3%, pe fondul speculațiilor investitorilor privind un posibil atac al Israelului asupra infrastructurii petroliere din Iran, conform CNBC.

Săptămâna trecută, prețurile petrolului au înregistrat o creștere bruscă din cauza temerilor că Israelul ar putea viza industria petrolieră iraniană ca represalii pentru un atac cu rachete balistice lansat de Teheran.

Prețul West Texas Intermediate (WTI), reperul petrolului american, a crescut cu 9,09% săptămâna trecută, cea mai mare creștere săptămânală din martie 2023. Petrolul Brent, reperul global, a înregistrat o creștere de 8,43%, cel mai mare avans săptămânal din ianuarie 2023.

Situația internațională influențează prețul

Luni, la momentul publicării, prețul contractului WTI pentru noiembrie era de 77,12 dolari pe baril, cu o creștere de 3,68%, în timp ce Brent-ul pentru decembrie a urcat cu 3,46%, la 80,75 dolari pe baril.

Președintele Joe Biden a avertizat vineri Israelul să nu atace instalațiile petroliere iraniene, după ce prețurile petrolului au crescut cu 5% în urma speculațiilor despre un posibil atac. Prețul Brent reprezintă un etalon global pentru prețul petrolului, utilizat pe scară largă pentru stabilirea valorii petrolului extras în regiuni din afara Americii de Nord, fiind un indicator cheie al evoluției pieței internaționale a țițeiului.

Prețul Brent este un reper global pentru cotațiile petrolului, folosit pe scară largă pentru a determina valoarea petrolului extras în regiunile din afara Americii de Nord. Acesta servește ca un indicator esențial al tendințelor și evoluției pieței internaționale a țițeiului.

Conform estimărilor Goldman Sachs, citate de CNBC și menționate de financialintelligence.ro, prețul petrolului ar putea crește cu 20 de dolari pe baril în cazul în care producția iraniană ar fi afectată de eventuale represalii israeliene. Totuși, dacă membrii importanți ai OPEC+, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ar decide să compenseze o parte din pierderile de producție, creșterea prețurilor pe piețele petroliere ar putea fi mai redusă.

Helima Croft, analistă la RBC Capital Markets, a subliniat că un atac israelian asupra Insulei Kharg ar avea un impact semnificativ asupra pieței petrolului, deoarece prin această zonă trec 90% din exporturile de petrol ale Iranului.