Prețurile petrolului au crescut cu 2% luni, 13 ianuarie

Prețurile petrolului au crescut cu 2% luni, 13 ianuarie. Contractele futures pentru țițeiul Brent au înregistrat o creștere de 1,8%, ajungând la 81,16 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 3,23%, atingând 79 dolari pe baril.

Aceste creșteri au determinat închiderea țițeiului Brent la cel mai ridicat nivel din 26 august și a petrolului WTI la cel mai înalt preț din 12 august, notează Reuters.

În plus, prețurile pentru Brent și WTI au crescut cu aproximativ 7% în ultimele trei sesiuni de tranzacționare, iar diferența între contractele pe termen scurt și cele pe termen lung, cunoscută în industrie sub denumirea de „time spreads”, a atins cele mai mari valori din ultimele luni.

La sfârșitul săptămânii trecute, Trezoreria SUA a impus sancțiuni extinse asupra producătorilor de petrol din Rusia, inclusiv asupra Gazprom Neft și Surgutneftegaz, dar și asupra a 183 de nave care transportau petrol rusesc, în scopul de a viza veniturile pe care Moscova le folosește pentru a finanța războiul cu Ucraina.

Analiștii și traderii din domeniul energetic au afirmat că aceste sancțiuni vor obliga China și India să caute mai mult petrol din Orientul Mijlociu, Africa și America, ceea ce va conduce la o creștere a prețurilor și a costurilor de transport.

”Există temeri reale pe piaţă privind o posibilă întrerupere a aprovizionării. Cel mai rău scenariu pentru petrolul rusesc pare a fi şi cel mai realist,” a afirmat analistul PVM Tamas Varga.

Navele vizate de noile sancțiuni au transportat 1,7 milioane de barili pe zi în 2024

Goldman Sachs estimează că navele vizate de noile sancțiuni au transportat 1,7 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol în 2024, reprezentând 25% din exporturile Rusiei. În acest context, banca anticipează tot mai mult că prognoza sa pentru intervalul de preț al petrolului Brent, de 70-85 dolari pe baril, se va îndrepta către o valoare mai mare.

”Nimeni nu va atinge acele vase de pe lista de sancţiuni sau nu va lua poziţii noi,” a declarat Igho Sanomi, fondatorul companiei de tranzacţionare de petrol şi gaze Taleveras Petroleum.

Cel puțin 65 de petroliere au ancorat în diverse locații, inclusiv pe coastele Chinei și Rusiei, de la anunțul noilor sancțiuni impuse de SUA.

Pe lângă creșterea prețurilor țițeiului datorită sancțiunilor impuse Rusiei, alte contracte de energie au înregistrat creșteri semnificative, pe fondul gerului extrem din Statele Unite, care a sporit cererea de combustibili pentru încălzire.

Contractele futures pentru gazele naturale din SUA se apropiau de un maxim de doi ani, în timp ce cele pentru motorină au atins cel mai înalt nivel din ultimele șase luni. Totuși, prețurile benzinei din SUA nu au crescut la fel de mult ca alte contracte de energie, ceea ce a dus la reducerea marjelor de profit ale rafinăriilor.