Temerile de recesiune din SUA s-au diminuat, iar preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 1,57 dolari, sau cu 2,1%, la 76,87 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a câştigat, de asemenea, 1,73 dolari, sau 2,4%, până la 73,07 dolari pe baril.

Un raport bun referitor la locurile de muncă din SUA, pentru luna aprilie, a ajutat vineri preţurile petrolului să crească cu aproximativ 4%, chiar dacă soliditatea pieţei muncii ar putea obliga Rezerva Federală să menţină ratele dobânzilor mai ridicate pentru mai mult timp.

Petrolul Brent a terminat săptămâna trecută cu o scădere de aproximativ 5,3%, în timp ce ţiţeiul american a scăzut cu 7,1%, chiar şi după revenirea de vineri a preţurilor.

Ambele valori de referinţă au scăzut timp de trei săptămâni la rând, pentru prima dată din noiembrie.

”Redresarea preţurilor petrolului (luni) urmează revenirii acţiunilor companiilor din sectorul energiei pe Wall Street, vinerea trecută, după ce SUA au raportat date puternice privind locurile de muncă, care au atenuat îngrijorările legate de o recesiune economică iminentă”, a declarat analistul CMC Markets Tina Teng.

Preocupările bancare au afectat recent piaţa, după prăbuşirea a trei mari bănci regionale. Totuşi, luni, acţiunile băncilor regionale au continuat creşterile, după revenirea de vineri.

Despre temerile legate de majorarea ratei dobânzii în Statele Unite ale Americii

Prețul petrolului a scăzut lunea trecută, deoarece temerile legate de impactul economic al unei eventuale majorări a dobânzii de către Rezerva Federală a SUA și datele mai slabe privind producția chineză au fost suficiente pentru a contrabalansa sprijinul oferit de noile reduceri ale ofertei OPEC+ care intră în vigoare luna aceasta.

Contractele futures Brent cu livrare în iulie au scăzut atunci cu 56 de cenți, sau 0,7%, la 79,77 dolari pe baril la ora 0547 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 63 de cenți, o scădere de 0,8%, pentru a se tranzacționa la 76,15 dolari.

“Perspectiva unor noi majorări de dobândă care vor fi anunțate de Fed în această săptămână este de așteptat să determine o creștere a volatilității prețurilor pe termen scurt”, declara Baden Moore, șef al strategiei privind mărfurile și carbonul la National Australia Bank (NAB).

Între timp, indicele managerilor de achiziții din industria prelucrătoare din China (PMI) a scăzut la 49,2 de la 51,9 în martie, potrivit datelor oficiale publicate duminica trecută, coborând sub pragul de 50 de puncte care separă expansiunea și contracția activității pe o bază lunară.

“Investitorii rămân prudenți pe fondul unor semnale economice mixte. Țițeiul Brent a urmărit piețele mai largi în ultimele sesiuni, o serie de date economice creând mai multă incertitudine cu privire la perspective”, a transmis ANZ Research într-o notă pentru clienți.

Cu doar o săptămână în urmă, reducerile producției de petrol de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi – o măsură surpriză luată luna trecută de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+ – au intrat în vigoare.

“După recenta reducere a ofertei OPEC, care are impact din luna mai, credem că piața petrolului va fi deficitară până la sfârșitul trimestrului al doilea, ceea ce – combinat cu o creștere sezonieră a cererii din OCDE, precum și cu creșterea cererii Chinei față de anul precedent – ne așteptăm să ducă la creșterea prețurilor”, declara un reprezentant al National Australia Bank.