Preţurile petrolului au crescut miercuri cu 2%

Cotaţia ţiţeiului Brent  a câştigat 1,79 dolari, sau 2,1%, până la 87,40 dolari pe baril, în timp ce preţul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,3%, la 83,43 dolari. Preţurile au crescut marţi cu aproximativ 2%.

Indicele preţurilor de consum (IPC) din SUA a urcat cu 0,1% luna trecută, după ce a crescut cu 0,4% în februarie, a declarat Departamentul Muncii. În cele 12 luni până la 31 martie, IPC a crescut cu 5%, cel mai mic avans anual din mai 2021. IPC a crescut cu 6% în februarie, de la an la an.

”Cifra IPC implică, într-o anumită măsură, că Fed va începe să reducă dobânzile până la sfârşitul anului. Aceasta este o evoluţie pozitivă pentru cererea de energie”, a declarat Robert Yawger, director pentru contracte la termen de energie la Mizuho Securities.

Dolarul american a scăzut surprinzător

Obligaţiunile guvernamentale, un indicator al acţiunilor globale şi preţul aurului au crescut, în timp ce dolarul a scăzut brusc după aceste date.

O monedă americană mai slabă face, de asemenea, petrolul, al cărui preţ este stabilit în dolari, mai ieftin pentru cumpărătorii care deţin alte valute.

Fondurile speculative au cumpărat contracte futures pe piaţă în ultimele zile, în aşteptarea creşterii cererii, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţii la BOK Financial.

Consilierul economic de top al preşedintelui american Joe Biden şi fostul vicepreşedinte al Rezervei Federale, Lael Brainard, a declarat, de asemenea, că vede inflaţia în scădere.

Pieţele au ignorat o mică creştere a stocurilor de ţiţei din SUA, atribuind-o parţial eliberării de petrol din rezerva de urgenţă din SUA, mandatată de Congres, şi exporturilor mai scăzute la începutul lunii.

Care era situația prețurilor la începutul acestei săptămâni?

Prețurile petrolului scăzuseră luni, după ce au crescut timp de trei săptămâni consecutive, deoarece îngrijorarea cu privire la creşterea în continuare a dobânzilor, care ar putea reduce cererea, a compensat perspectiva unei pieţe mai strânse din cauza reducerilor de producţie ale producătorilor din cadrul OPEC.

Preţu ţiţeiului Brent scăzuse cu 54 de cenţi, sau cu 0,6%, la 84,58 dolari pe baril, în timpul tranzacţiilor declinul fiind de 1 dolari.

Cotaţia petrolului U.S. West Texas Intermediate a scăzut, de asemenea, cu 54 de cenţi, sau cu 0,7%, la 80,16 dolari pe baril.

Preşedintele Ritterbusch and Associates, Jim Ritterbusch afirma că în această săptămâna se așteaptă la o ,,întărire a dolarului”.

”Aşteptăm ca tranzacţiile din această săptămână să fie puternic influenţate de datele despre inflaţie de miercuri şi joi, care probabil vor reînvia spectrul ratelor mai mari ale dobânzilor, care ar putea întări dolarul american”, a declarat Jim Ritterbusch, preşedintele Ritterbusch and Associates din Galena, Illinois.

Preţul ţiţeiului a crescut săptămâna trecută cu mai mult de 6%, după ce OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, au surprins piaţa cu o nouă rundă de reduceri de producţie, în vigoare începând din mai.