Preţurile petrolului au crescut miercuri, 24 iulie. Evoluția acestora a fost influențată de scăderea mare a stocurilor de ţiţei şi combustibili din SUA. Totuși, au rămas aproape de cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni din cauza preocupărilor legate de cererea globală slabă.
Preţurile petrolului au crescut miercuri, 24 iulie
Cu toate acestea, preţurile au întrerupt o serie de trei sesiuni consecutive de pierderi, ca urmare a reducerii stocurilor de ţiţei şi combustibili din SUA, precum şi a riscurilor tot mai mari de aprovizionare cu petrol din cauza incendiilor de vegetaţie din Canada, conform informații publicate de Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare în septembrie au crescut cu 70 de cenţi, sau cu 0,9%, până la 81,71 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate pentru septembrie a crescut cu 63 de cenţi, sau cu 0,8%, la 77,59 dolari pe baril.
Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 3,7 milioane de barili
Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 3,7 milioane de barili, săptămâna trecută, a spus EIA, în comparaţie cu aşteptările analiştilor dintr-un sondaj Reuters, pentru o reducere de 1,6 milioane de barili.
Stocurile de benzină din SUA au scăzut cu 5,6 milioane de barili, în comparaţie cu aşteptările analiştilor, pentru o retragere de 400.000 de barili.
Stocurile de distilate, care includ motorină şi ulei pentru încălzire, au scăzut cu 2,8 milioane de barili faţă de aşteptările pentru o creştere de 250.000 de barili, arată datele EIA.
Prețurile petrolului Brent vor scădea spre 70 de dolari pe baril în 2025
Piața petrolului pare strânsă în prezent. Chiar și așa, se așteaptă să ajungă la un echilibru până în al patrulea trimestru al acestui an. Prognoza indică să se înregistreze un excedent în anul viitor.
Potrivit previziunilor oferite de analiștii de la Morgan Stanley, prețurile petrolului Brent vor scădea spre 70 de dolari pe baril în 2025.
Producția de petrol din România a scăzut cu 3,8% în primele cinci luni ale anului 2024, conform Institutului Național de Statistică (INS).
Acesta a totalizat 1,132 milioane de tone echivalent petrol (tep). În aceeași perioadă, importurile de țiței au scăzut semnificativ cu 25,9%.
Ele au ajuns la 2,568 milioane tep. Reducerea importurilor reflectă o scădere a cererii interne și ajustări în strategia de achiziție a rafinăriilor.