Preţurile petrolului au scăzut cu peste 3 dolari în timpul tranzacţiilor de joi
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,85 dolari, sau cu 3,6%, până la 75,51 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,99 dolari, sau cu 4%, la 71,35 dolari.
La nivelul scăzut al sesiunii, ambele benchmark-uri au pierdut peste 3 dolari.
Preţurile petrolului au început să scadă după ce viceprim-ministrul rus Alexander Novak a fost citat spunând că nu crede că sunt probabile reduceri suplimentare ale OPEC+.
,,Nu cred că vor fi paşi noi, pentru că în urmă cu doar o lună au fost luate anumite decizii privind reducerea voluntară a producţiei de petrol de către unele ţări…”, a declarat Novak, citat de ziarul Izvestia.
În ultimele zile, producătorii de top din OPEC+ au transmis o serie de mesaje contradictorii cu privire la viitoarele mişcări ale politicii petroliere, ceea ce face dificilă prezicerea rezultatului următoarei întâlniri.
Marţi, preţurile petrolului au fost susţinute atunci când ministrul Energiei al Arabiei Saudite a avertizat că vânzătorii în lipsă care pariază că preţul petrolului va scădea ar trebui ”să ai grijă” la probleme.
Unii investitori au considerat acest lucru ca pe un semnal că OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, inclusiv Rusia, ar putea lua în considerare reduceri suplimentare de producţie la o întâlnire din 4 iunie.
”Producătorii OPEC+ se confruntă acum cu ”durerea””, a spus John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.
Vladimir Putin, despre necesitatea reducerilor producţiei de petrol
Cu doar o săptămână înainte de comentariul prinţului Abdulaziz, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că reducerile producţiei de petrol sunt necesare pentru a menţine un anumit nivel al preţurilor.
Vorbind la o şedinţă de guvern televizată, președintele rus spunea că situaţia de pe piaţa mondială a petrolului este, în general, ”absolut stabilă”, pentru că Rusia menţine reducerile de producţie pentru a susţine preţurile.
Incertitudinea cu privire la plafonul datoriei SUA a afectat, de asemenea, preţurile şi a făcut ca acţiunile să scadă joi.
S-au făcut unele progrese, dar mai multe probleme au rămas nerezolvate în cadrul negocierilor, a declarat joi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în timp ce termenul limită se apropie pentru a ridica limita de împrumut de 31.400 miliarde de dolari a guvernului federal, în caz contrar economia SUA riscă să intre în incapacitate de plată a datoriilor.