Luni, 11 aprilie, prețurile petrolului au scăzut după trei săptămâni consecutive în care a crescut. Acest lucru s-a întâmplat pentru că îngrijorarea cu privire la creșterea în continuare a dobânzilor, care ar putea reduce cererea, a compensat perspectiva unei piețe mai strânse din cauza reducerilor de producție ale producătorilor din cadrul OPEC+.
Dolarul american a crescut după ce datele privind locurile de muncă din SUA au indicat o piaţă a forţei de muncă strânsă, sporind aşteptările privind o nouă majorare a dobânzii cheie a Rezervei Federale.
Un dolar puternic înseamnă petrol mai scump pentru deținătorii de alte valute și poate afecta cererea.
Prețul petrolului a scăzut după trei săptămâni de creștere
Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 54 de cenţi, sau cu 0,6%, la 84,58 dolari pe baril, în timpul tranzacţiilor declinul fiind de 1 dolari.
Totodată, cotația petrolului U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 54 de cenţi, sau cu 0,7%, la 80,16 dolari pe baril.
”Aşteptăm ca tranzacţiile din această săptămână să fie puternic influenţate de datele despre inflaţie de miercuri şi joi, care probabil vor reînvia spectrul ratelor mai mari ale dobânzilor, care ar putea întări dolarul american”, a declarat Jim Ritterbusch, preşedintele Ritterbusch and Associates din Galena, Illinois.
Săptămâna trecută, prețul țițeiului a crescut cu peste 6% după ce OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, au surprins piaţa cu o nouă rundă de reduceri de producţie, în vigoare începând din mai.
Cum afectează decizia OPEC energia verde
În ultimul an, creșterea prețurilor la energie și invazia Rusiei în Ucraina au fost cea mai dură lovitură pentru tranziția de la combustibilii fosili la energia curată. Deși au arătat din nou dezavantajul dependenței de mărfurile controlate de o mână de țări, criza energetică a împins chiar și cele mai progresiste națiuni din punct de vedere climatic să apeleze la cărbune și gaz.
Decizia recentă luată de OPEC, de a reduce producția de petrol, ar putea fi diferită?
„Cu cât costul combustibililor tradiționali este mai mare, cu atât este mai mare dorința de a continua tranziția”, a declarat Ole Sloth Hansen, șeful Strategiei de mărfuri la Saxo Bank.
„Este unul dintre motivele pentru care OPEC nu este acolo pentru a-și ucide piața, susținând o rentabilitate de peste 100 de dolari pe baril. Acest lucru ar afecta cererea și ar accelera tranziția”, susține acesta.
Producătorii de petrol trebuie să ia în considerare alternativele pentru produsele lor. În momentul în care prețul barilului de petrol crește, tehnologiile și materialele verzi încep să se ieftinească, după doi ani de creștere a costurilor. Este cazul litiului. În timp ce prețul benzinei și motorinei a început din nou să crească, prețul bateriilor pentru vehiculele electrice a scăzut cu aproape 3%. A fost a 15-a zi consecutiv de scăderi, pe fondul unei scăderi de 57%.