Prețurile petrolului în 2024

În 2024, prețurile petrolului au înregistrat o scădere de aproximativ 3%, marcând al doilea an consecutiv de declin.

Această scădere a fost influențată de mai mulți factori economici globali, inclusiv încetinirea redresării cererii post-pandemie, dificultățile economice din China și creșterea producției de petrol în Statele Unite și alte țări non-OPEC.

Pe fondul unei piețe globale bine aprovizionate, prețurile petrolului au evoluat mult sub maximul atins în anii anteriori.

Contractele futures pentru petrolul Brent au închis la 74,64 dolari pe baril pe 31 decembrie 2024, înregistrând o creștere ușoară de 0,88%.

În același timp, West Texas Intermediate (WTI) a închis anul la 71,72 dolari pe baril, cu o creștere de 1,03%. Comparativ cu anul 2023, prețul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 3%, în timp ce WTI a rămas aproape la același nivel.

petrol, țiței
SURSA FOTO: Dreamstime

Factorii care au influențat prețurile petrolului

Cea mai semnificativă scădere a prețului petrolului a fost observată în septembrie 2024, când petrolul Brent a scăzut sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie 2021. Aceste scăderi sunt atribuite în principal diminuării impactului cererii post-pandemie și șocurilor de preț cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. În plus, prețurile au fost afectate de cererea slabă din China, cea mai mare economie din Asia, și de o ofertă globală generos aprovizionată.

Producția de petrol din Statele Unite a atins un record istoric de 13,46 milioane de barili pe zi în octombrie 2024, iar estimările sugerează că aceasta va continua să crească și în 2025, atingând un nou record de 13,52 milioane bpd. În paralel, organizațiile OPEC și IEA au redus estimările pentru creșterea cererii de petrol, subliniind în continuare slăbirea cererii din China și surplusul de ofertă de pe piață.

petrol, țiței
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiecții pentru 2025

Un sondaj realizat de Reuters sugerează că în 2025, prețurile petrolului ar putea atinge aproximativ 70 de dolari pe baril, în ciuda eforturilor OPEC+ de a sprijini piața. De asemenea, investitorii vor urmări deciziile Rezervei Federale a SUA de a reduce ratele dobânzilor, un factor care ar putea stimula creșterea economică și, implicit, cererea de energie.

În acest context, riscurile geopolitice și factorii externi pot avea un impact semnificativ asupra prețurilor petrolului. De exemplu, viitorul președinte al SUA, Donald Trump, ar putea implementa politici care să influențeze oferta de petrol, inclusiv sancțiuni mai severe asupra Iranului. În plus, atacurile recente în Marea Roșie, care au vizat transporturile de petrol din Yemen, au ridicat îngrijorări cu privire la securitatea fluxurilor globale de energie.

Riscurile geopolitice și provocările pieței

Atacurile grupării Houthi, susținute de Iran, asupra navelor comerciale din Marea Roșie, și conflictele din Orientul Mijlociu au adăugat volatilitate pieței petrolului. De asemenea, riscurile geopolitice din zona de război a Ucrainei, alături de o posibilă escaladare a sancțiunilor împotriva Iranului, ar putea restrânge oferta globală de petrol.

În ciuda scăderii stocurilor de țiței din SUA cu 1,4 milioane de barili în ultima săptămână a anului, stocurile de benzină și distilate au crescut, ceea ce sugerează o piață bine aprovizionată. Acest lucru ar putea limita orice creștere semnificativă a prețurilor în perioada următoare.