Prețurile petrolului au scăzut luni pentru a doua sesiune consecutivă. Acesta a atins cel mai mic nivel din ultimele cinci săptămâni. Investitorii au început să se concentreze pe semnalele de slăbiciune economică și creșterea stocurilor. Ei nu au acordat mare atenție retragerii președintelui american Joe Biden din cursa pentru un al doilea mandat.
Contractul futures pentru țițeiul Brent a înregistrat o scădere de 57 de cenți, sau 0,7%. El a ajuns la 82,09 dolari pe baril. Este cel mai scăzut nivel din 11 iunie.
Prețurile petrolului au atins cel mai mic nivel din ultimele săptămâni
În paralel, contractul futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA, cu livrare în august și care a expirat luni, a scăzut cu 33 de cenți, sau 0,4%. El a ajuns la 79,79 dolari pe baril, marcând de asemenea un minim de o lună.
Contractele futures WTI cu livrare în septembrie au scăzut cu 45 de cenți. Acestea au ajuns la 79,80 USD pe baril.
În ciuda deciziei lui Biden și a tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu, comercianții au ignorat aceste aspecte. Ei s-au concentrat pe perspectivele tehnice slabe, stocurile abundente și cererea redusă.
Aceste date se regăsesc în raportul biroului de tranzacționare al TACenergy.
Prețurile petrolului Brent vor ajunge la 70 de dolari în 2025
Piața petrolului pare strânsă în prezent. Cu toate acestea, se așteaptă să ajungă la un echilibru până în al patrulea trimestru al acestui an. Prognoza indică să se înregistreze un excedent în anul viitor.
Analiștii de la Morgan Stanley sunt de părere că prețurile petrolului Brent vor scădea spre 70 de dolari pe baril în 2025.
Producția de petrol a scăzut a scăzut în România
În România, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), producția de petrol a scăzut cu 3,8% în primele cinci luni ale anului 2024. Acesta a totalizat 1,132 milioane de tone echivalent petrol (tep). În aceeași perioadă, importurile de țiței au scăzut semnificativ cu 25,9%. Ele au ajuns la 2,568 milioane tep. Această reducere a importurilor reflectă o scădere a cererii interne și ajustări în strategia de achiziție a rafinăriilor.
Prognoza elaborată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) preconizează o continuare a declinului producției de țiței în România până în 2027. Se estimează că producția va scădea anual cu 2,5%. Ea va atinge 2,82 milioane tep în 2024, cu scăderi ulterioare în anii următori. Declinul este cauzat de epuizarea treptată a zăcămintelor. În plus, este vorba și de eficiența redusă a unităților de producție existente.