Prețurile petrolului au scăzut cu peste un dolar pe baril

Marți, prețurile petrolului au înregistrat o scădere de peste 1 dolar pe baril, din cauza scepticismului privind decizia OPEC+ de a mări oferta la sfârșitul acestui an, pe o piață globală unde cererea a început deja să slăbească.

În continuarea declinului de la minimul de patru luni atins luni, contractele futures pentru petrolul Brent au înregistrat o scădere de 1,11 dolari sau 1,4%, ajungând la 77,25 dolari pe baril, notează Reuters.

Prețul țițeiului Brent a încheiat luni sub 80 USD pentru prima dată după 7 februarie, în urma unei scăderi de peste 3%.

La cel mai scăzut nivel înregistrat marți, petrolul Brent s-a tranzacționat la 76,76 dolari, cu mai puțin de 2 dolari față de minimul anului curent, de 74,79 dolari pe baril, atins la începutul lunii ianuarie.

Contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au înregistrat o scădere de 1,06 USD, sau 1,5%, ajungând la 71,51 USD pe baril.

Prețul petrolului WTI a înregistrat o scădere de 3,6% luni, apropiindu-se de minimul ultimelor patru luni.

Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, conduși de Rusia și cunoscuți sub denumirea de OPEC+, au convenit să prelungească cea mai mare parte a reducerilor producției de petrol până în 2025. Totuși, au lăsat posibilitatea a opt țări să anuleze treptat reducerile voluntare, începând din octombrie.

„Scenariul meu de bază este că piaţa reacţionează exagerat la anunţul OPEC”, a declarat Phil Flynn, de la Price Futures Group.

Retragerea planificată a restricțiilor de producție din octombrie aduce un sentiment de nervozitate în contextul preocupărilor legate de supraoferta, într-un mediu în care traderii sunt deja îngrijorați de ratele ridicate ale dobânzilor, care afectează activitatea economică globală.

Bursele europene au închis în scădere

indici bursa
Indici bursieri / SURSA FOTO: Dreamstime

Marți, bursele europene au închis în scădere, deoarece dinamica pozitivă generată de așteptările investitorilor cu privire la o posibilă reducere a dobânzii cheie de către Banca Centrală Europeană (BCE) s-a diminuat, potrivit CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat în scădere cu 0,5%, toate bursele majore și majoritatea sectoarelor înregistrând pierderi.

Acțiunile din sectorul minier au înregistrat o scădere de 2,3%, în timp ce acțiunile din sectorul sănătății au înregistrat cea mai mare creștere, adăugând 0,8%.

Acțiunile din sectorul bancar au înregistrat o scădere de 2,1%, iar titlurile băncii italiene UniCredit au suferit pierderi de peste 4%, în timp ce investitorii așteaptă cu nerăbdare decizia Băncii Centrale Europene privind dobânda de referință, la sfârșitul acestei săptămâni.

Acțiunile Maersk au crescut temporar în fruntea indicelui de referință, dar au încheiat în scădere cu 0,6%, după ce gigantul danez de transport maritim și-a revizuit în creștere estimările privind profitul anual, dar a semnalat că traficul comercial în Marea Roșie continuă să fie perturbat.

Analiștii anticipează că BCE va reduce ratele dobânzilor pentru prima dată după 2019, când factorii de decizie politică se vor întâlni joi, dar investitorii vor urmări îndeaproape pentru a vedea dacă inflația peste așteptări din zona euro va influența decizia băncii.

Indicele german DAX a înregistrat o scădere de 1,09%, CAC 40, al bursei din Paris, a înregistrat o scădere de 0,75%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, a coborât cu 0,37%. Indicele italian FTSE MIB a înregistrat o scădere de 1,14%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a înregistrat o scădere de 0,97%.