Prețurile producției industriale au crescut cu aproape 47% în luna septembrie 2022, în ritm anual

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat, miercuri, noi date cu privire la prețurile producției industriale, atât cele de pe piața internă, cât și cele de pe piața externă. Potrivit instituției, prețurile producției industriale per total au scăzut cu un procent în luna septembrie a acestui an, față de luna august. Totuși, ele au crescut cu 46,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile producției industriale pe piața internă au înregistrat o scădere de 0,72% față de luna august, dar și o creștere de 62,93% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În acest timp, prețurile producției industriale de pe piața externă au înregistrat și ele o scădere de 1,62% față de luna august, dar și o creștere de 17,81% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în industria energetică

Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că, în luna septembrie a acestui an, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în următoarele domenii:

  • industria energetică – 130,68%
  • industria bunurilor intermediare – 21,34%
  • industria bunurilor de uz curent – 19,07%
  • industria bunurilor de folosință îndelungată – 16,78%
  • și industria bunurilor de capital – 10,43%

Nu în ultimul rând, Institutul Național de Statistică (INS) mai arată că, pe secțiuni de activitate, prețurile au crescut în luna septembrie, în ritm anual, în următoarele domenii:

  • producția și furnizarea de energie și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 163,21%
  • industria extractivă – 79,28%
  • industria prelucrătoare – 20,53%
  • sectorul de distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – 20,31%

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă).

Sfera de cuprindere a indicelui preţurilor producţiei industriale este reprezentată de ansamblul produselor fabricate şi comercializate (la intern şi/sau export) de către operatorii economici a căror activitate principală se înscrie în cadrul diviziunilor CAEN Rev.2: 05 ÷ 36.

Indicele preţurilor producţiei industriale este calculat conform cerinţelor şi standardelor Regulamentului Consiliului CE nr.1165/1998, amendat prin Regulamentul CE nr.1158/2005 cu privire la statisticile pe termen scurt.

Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA şi alte taxe pe produs.
Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1800 de operatori economici, selectaţi în funcţie de cifra de afaceri raportată în cadrul cercetării statistice Ancheta Structurală în întreprinderi realizată în perioada aferentă anului de bază (2015). Gradul de acoperire obţinut este cuprins între 70% şi 100% din cifra de afaceri aferentă fiecărei clase CAEN Rev. 2.

Colectarea se realizează o dată pe lună şi constă în înregistrarea preţurilor la nivel de sortiment, considerat reprezentativ de către fiecare operator economic inclus în eşantion.