Faţă de februarie 2023, în martie preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au situat aproape la acelaşi nivel.
Cele mai mari creşteri raportat la nivelul din primăvara anului trecut au fost înregistrate în industria energetică, de 20%, urmată de cea a bunurilor de uz curent, de 16,6%,
Industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu un plus de 10,5%, şi Industria bunurilor de capital şi de cea a bunurilor intermediare, cu creşteri de 6,8-6,9%.
Pe secţiuni, primul loc este ocupat de Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, unde preţurile s-au majorat cu 36% an la an, urmată de Captarea, tratarea şi distribuţia apei, cu 24%.
Prețuri mai mari și în Industria alimentară
Un alt domeniu marcat de creşterea preţurilor de producţie este Industria alimentară, cu un avans de 18,6%, similar cu Fabricarea băuturilor, cu 18,7%.
În schimb, în cazul Extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale preţurile de producţie s-au redus cu 32%, iar la Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului cu 19%, scrie Ziarul Financiar.
Producția industrială din SUA intră în cea mai lungă perioadă de contracție din 2009
În altă ordine de idei, producția industrială din SUA a intrat în cea mai lungă perioadă de contracție din 2009 încoace, în condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor încetinesc cererea, iar costurile mai mari apasă asupra afacerilor, anunță Financial Times.
Institutul pentru Managementul Aprovizionării a declarat că indicele său care urmărește activitatea din fabrici a crescut luna trecută la 47,1 de la 46,3 în martie, dar mai slab decât previziunile economiștilor, care estimau 46,8.
Citirile sub 50 indică faptul că sectorul se contractă, iar luna aprilie a marcat a șasea lună consecutivă sub acest prag. Aceasta este cea mai lungă serie din prima jumătate a anului 2009.
Noile comenzi au rămas scăzute, în timp ce cererea viitoare rămâne incertă, deoarece companiile continuă să lucreze la livrările întârziate și la întârzierile de livrare, a declarat Timothy Fiore, președintele comitetului pentru sondajul ISM privind afacerile din industria prelucrătoare.
Prețurile la materiile prime au crescut în aprilie, unele companii observând că reducerile de prețuri s-ar putea să se fi încheiat pe termen scurt și mediu.