Prețurile producției industriale au crescut cu peste 41% în octombrie 2022

Sursa: Dreamstime

Prețurile producției industriale au înregistrat o creștere semnificativă în luna octombrie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Printre cele mai mari creșteri s-au înregistrat în producția și distribuția de energie electrică și termică, gaze și apă caldă.

În luna octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 41,1%, anunță Institutul Național de Statistică.

Evoluția prețurilor producției industriale

În luna octombrie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 2,2% faţă de luna septembrie 2022.

Creșterea prețurilor producției și furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cel mai mult, cu 126,5% față de octombrie 2021.

Alte creșteri de prețuri de remarcat sunt cele din industria extractivă, cu 41%, în industria alimentară cu 30%, în prelucrarea lemnului cu 24%, în fabricarea hârtiei cu 31%, în fabricarea produselor chimice cu 37%, precum și în captarea, tratarea şi distribuţia apei, cu 20%.

Sursa: INS

România, printre țările UE cu cea mai redusă creștere a producției industriale

Luna trecută, Oficiul European de Statistică (Eurostat) anunța că producţia industrială la nivel european a crescut în luna septembrie cu 4,9% în zona euro şi cu 5,7% în Uniunea Europeană, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. România se numără printre ţările membre UE cu cel mai mic avans al producţiei industriale în ritm anual, au arătat datele Eurostat.

Statele membre cu cel mai avansat ritm de creştere a producţiei industriale au fost după cum urmează: Irlanda (31%), Danemarca (19%) şi Malta (14,2%). În mod analog, cel mai modest avans al producţiei industriale a fost înregistrat de către Luxemburg (0,5%) şi România. În țara noastră producţia industrială a crescut cu 0,6% în luna septembrie, după o contracţie de 1,6% luna trecută. Cel mai mare declin în acest sens l-a înregistrat în Estonia (minus 7,5%), Letonia (minus 3,7%) şi Slovacia (minus 1,9%).

Creșterea producţiei industriale în Uniunea Europeană a fost declanșată, în mod special, de o creștere cu 14,3% a producţiei de bunuri de capital, cu 8,4% a producţiei de bunuri de folosinţă imediată, cu 1,8% a producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată. În același timp, producţia de energie a scăzut cu 2,8%, a mai relatat sursa citată.

În luna septembrie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a crescut cu 0,9% în zona euro şi în Uniunea Europeană. Acest lucru s-a întâmplat după ce în luna august s-a înregistrat un avans de 2% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, au arătat datele Eurostat.