Conform sursei citate, ţările în care preţurile producţiei industriale au crescut cel mai mult de la o lună la alta au fost Suedia (1,2%), Irlanda (0,7%) şi Slovacia (0,6%). La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale preţurilor producţiei industriale s-au înregistrat în Danemarca (minus 1%), Lituania (minus 0,6%) şi România (minus 0,3%).
În ritm anual, luna decembrie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, preţurile producţiei industriale au înregistrat un avans de 2,2% în zona euro şi o creştere de 2,4% în Uniunea Europeană. Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre, în frunte cu Belgia (5,3%), Bulgaria (5,1%) şi Marea Britanie (4,2%). În acest caz, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere mai mare decât în UE, de 3% în decembrie, după un avans de 3,9% în luna noiembrie.
Eurostat precizează că, pe ansamblul anului 2017, comparativ cu 2016, preţurile producţiei industriale au crescut cu 3,1% în zona euro şi 3,5% în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) din România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,2% în luna decembrie a anului trecut, faţă de luna precedentă, şi cu 3,7% comparativ cu perioada similară din 2016.
Agerpres