Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut în luna martie 2011 după opt luni de creştere consecutivă, a anunţat FAO.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.
În luna martie acest indice se situa în jurul valorii de 230 de puncte, în scădere cu 2,9% comparativ cu nivelul de vârf atins în luna februarie. Cu toate acestea indicele este în continuare cu 37% peste nivelul înregistrat în luna martie 2010, a indicat FAO într-un comunicat.
"Scăderea indicelui general în luna martie constituie o pauză după creşterile continue înregistrate în ultimele opt luni", a declarat directorul diviziei de comerţ internaţional şi pieţe de la FAO, David Hallam.
"Cu toate acestea, ar fi prematur să tragem concluzia că este vorba de o inversare a tendinţei", a avertizat Hallam.
Preţurile internaţionale la uleiuri şi zahăr au înregistrat cea mai semnificativă scădere, urmate de cereale. În schimb, preţurile produselor lactate şi cărnii au crescut, chiar dacă este vorba de o creştere marginală pentru carne.
Indicele FAO pentru zahăr se situa în apropiere de 372 de puncte în martie, cu aproape 10% mai puţin comparativ cu nivelurile maxime atinse în ianuarie şi februarie. La rândul său, indicele FAO pentru preţurile cerealelor se situa în apropiere de 252 de puncte în luna martie 2011, în scădere cu 2,6% în raport cu luna februarie dar cu 60% peste nivelul din luna martie 2010.
Luna martie a fost marcată de o volatilitate extremă a preţului cerealelor, în primele trei săptămâni preţurile internaţionale la grâu şi porumb au scăzut ca urmare a tensiunilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu precum şi a dezastrelor naturale din Japonia, pentru ca la finele lunii martie să recupereze o mare parte din pierderi.
SURSA: Agerpres