Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, adoptată de Guvern la finele anului trecut, impune, printre altele, taxe şi contribuţii pentru companiile din sectorul bancar, telecom şi cel energetic.
Consiliul Concurenţei monitorizează acum aceste pieţe afectate de respectiva lege, pentru ca preţurile plătite în final de populaţie să nu crească.
”De-asta suntem atenți. Monitorizăm cu precădere aceste piețe. Evident că, dacă cresc taxele, e foarte posibil ca ceva din creșterea de taxe să se reflecte în prețuri. În același timp, ce ne preocupă este să nu se reflecte excesiv, adică să nu introducem o taxă care să fie o ocazie pentru creșteri de prețuri cumva nejustificate”, a declarat marţi președintele autorității de concurență, Bogdan Chiriţoiu. în cadrul unei conferințe de presă.
La începutul anului a existat o discuție internă privind riscurile pe care acest an, iar acesta e principalul risc, afirmă Chirițoiu.
”Am spus, trebuie să fim atenți la sectoarele care sunt impactate de ordonanța anti-lăcomie, OUG 114/2018. Monitorizăm piața, temându-ne noi în acest an de creșteri excesive de preț”, a precizat oficialul.
În 2018, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de 435.194.856 lei (93 milioane euro), cu 253,5% mai mult decât în anul anterior, fata de amenzi de 123.114.190 lei aplicate în 2017.
Consiliul Concurentei a declanşat anul trecut 16 investigatii privind posibile încalcari ale Legii concurentei, cu trei mai puţine faţa de anul precedent si, în acelasi timp, cu trei mai multe comparativ cu 2016, potrivit bilanţului aferent anului trecut prezentat marţi de autoritate. Investigaţiile vizează, printre altele, sectoare precum: producerea şi comercializarea de energiei electrice, producţia şi/sau comercializarea ouălor de consum, producţia imunoglobulinelor normale umane, comercializarea de produse şi echipamente din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, servicii conexe aferente gazelor naturale etc.