Profitul net aferent lunii mai a fost in crestere, cu procente cuprinse intre 88,7%, pentru SIF Banat Crisana, si 259,9%, pentru SIF Transilvania, fata de profitul aferent primelor patru luni ale anului curent iar fata de perioada similara din anul trecut, SIF Banat Crisana a raportat la 31 mai un profit net cu 120% mai mare.Doua dintre SIF-uri, SIF Banat Crisana si Moldova au obtinut un profit net de 133 miliarde lei, respectiv 188 miliarde lei, care depaseste valoarea prognozata pentru tot anu
Profitul net aferent lunii mai a fost in crestere, cu procente cuprinse intre 88,7%, pentru SIF Banat Crisana, si 259,9%, pentru SIF Transilvania, fata de profitul aferent primelor patru luni ale anului curent iar fata de perioada similara din anul trecut, SIF Banat Crisana a raportat la 31 mai un profit net cu 120% mai mare.
Doua dintre SIF-uri, SIF Banat Crisana si Moldova au obtinut un profit net de 133 miliarde lei, respectiv 188 miliarde lei, care depaseste valoarea prognozata pentru tot anul curent, de 125 miliarde lei, respectiv 164 miliarde lei.
In aceste conditii, valoarea profitului net pe actiune (EPS), la 31.05.2001, este de 243 lei pentru Banat Crisana, 362 lei pentru Moldova, 249 lei pentru Transilvania, 153 lei pentru Muntenia si 216 lei pentru Oltenia; coroborat cu rata ridicata de alocare a dividendelor din profitul net (in general de 70%), acest nivel al EPS poate sta la baza acordarii unor dividende substantiale si pentru anul curent.
Din punct de vedere al activului net cea mai ridicata valoare, de 3.064 miliarde lei, se inregistreaza pentru SIF Transilvania, iar cea mai redusa pentru Moldova, de 1.379 miliarde lei.
In ultimele 12 luni, cele mai importante aprecieri ale valorii activului net unitar (VANU) se inregistreaza pentru SIF Banat Crisana (64%) de la 3.053 lei la 5.000 lei/actiune si pentru Transilvania (61%) de la 3.492 lei la 5.612 lei/actiune.
Actiunile SIF raman subevaluate
Raportul mediu dintre valoarea activului net unitar si pretul de tranzactionare pentru cele cinci societati de investitii financiare, dupa ce a inregistrat variatii minime cuprinse intre 8,1 si 8,5 in ultimele patru luni, s-a depreciat usor, pana la 7,0 in data de 19 iunie, ca urmare a evolutiei pretului de tranzactionare pe trend ascendent. Cele mai bune valori ale acestui indicator sunt pentru pentru SIF Banat Crisana (8,3) si pentru SIF Oltenia (7,8).
Indicatorul PER (raportul pret castig) are o valoare medie de 2,6 pe 19 iunie, fata de 2,2 la sfarsitul lunii mai si de 1,9 la 31.12.2000; pentru SIF Moldova, acest indicator are cea mai buna valoare, de 1,4, iar la polul opus se afla SIF Muntenia, cu 3,5.
Pretul de tranzactionare pentru SIF-uri a intrat pe un trend ascendent in special din data de 7 iunie, dupa ce, timp de aproape patru luni, a inregistrat variatii minime. Indicele care monitorizeaza evolutia pretului de inchidere pentru aceste societati, BET FI, s-a apreciat cu 19,6%, pe parcursul a doar opt sedinte de tranzactionare.
Evolutia pretului de tranzactionare pe trend ascendent a fost sustinuta de volume zilnice in crestere, media zilnica a ultimelor zece sedinte fiind aproape dubla fata de media ultimelor 50 sedinte, conform tabelului alaturat.
Lichiditatea ridicata a actiunilor emise de aceste societati, alaturi de rezultatele financiare foarte bune sunt doua dintre motivele pentru care investitorii vor prefera, in continuare, achizitionarea acestor valori mobiliare.