Dr. Gheorghe Iana, cu o experiență în spate de peste 30 de ani, a vorbit și despre importanța radiologiei și imagisticii în stabilirea diagnosticului, dar și despre problemele sistemului medical și deficitul de personal specializat. În final, medicul a povestit despre evoluția rețelei de clinici Medima, pe care a fondat-o în 2018.
Evoluția cazurilor de cancer din România
Potrivit statisticilor, între 90.000 și 100.000 de oameni din România sunt depistați anual cu cancer. Alte date furnizate de Uniunea Europeană au arătat că în ultimii cinci ani România a avut în jur de 500.000 de cazuri depistate cu această boală.
„Cifrele sunt mari, avem mai mult decât dublu față de media europeană. Dacă facem o raportare la bărbați, media europeană este de 2,5%, iar România este la aproape 7%. Din punct de vedere al evoluției, al dezvoltării etapelor de prevenție, România are lipsuri. Prevenția este importantă și reduce numărul de cazuri, dar la noi este la stadiul incipient. Abia acum se lucrează și la noi mai mult pe prevenție. Aștept să văd următoarele statistici, să vedem cum ne situăm față de anii precedenți”, a declarat Dr. Gheorghe Iana.
O problemă a sistemului românesc de sănătate este depistarea târzie a cazurilor de cancer sau de alte boli grave. Acest lucru duce și la o rată de vindecare mai mică față de alte state europene. „Se depistează greu la noi. Este o problemă generală la nivelul Europei de Est. Cred că au un scop programele de prevenție care au fost create acum. În cele trei mari direcții, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și bolile oncologice, prevenția, educația sanitară și monitorizarea sunt esențiale. Acești factori ne ajută să ținem oamenii cât mai în siguranță”, a spus medicul.
Potrivit specialistului, datele care au fost centralizate din perioada post-pandemie nu sunt concludente. Motivul principal este faptul că accesul la servicii medicale în acea perioadă a fost unul limitat, sistemul concentrându-se pe combaterea cazurilor de COVID-19.
„În perioada post-pandemie, accesul la servicii medicale a fost mai limitat, oamenii s-au dus mai greu la doctor.
Deci, nu se prezintă o stare de evoluție normală. În momentul în care eviți să te duci la medic din cauza pandemiei sau spitalele nu erau dispuse să primească oameni care nu erau cazuri grave, prevenția a avut de suferit. În 2020-2021, comportamentul pacientului a fost atipic, dar același lucru este valabil și în cazul sistemului. S-au concentrat pe ceva și practic au scăpat din vedere multe lucruri”, a transmis invitatul.
Programe model
Specialistul a explicat că un program model la nivel național este cel de prevenție și depistare a cancerului de sân.
„Programul funcționează foarte bine și cred că mai trebuie puțin extins numărul de subiecți care intră în screening. De la o anumită vârstă, persoanele de sex feminin beneficiază de un screening gratuit anual în vederea depistării precoce sau a găsirii persoanelor cu risc de a face cancer. Mai este un proiect pe care mi-aș dori să-l văd implementat, cel de clinică dedicată femeii.
Acolo doamnele să găsească la un loc toată infrastructura necesară diagnosticării, de la puncție la examen anatomopatologic, mamografic, etc. Acesta este un concept nou care funcționează în afara țării. Așa nu mai ținem un pacient pe drumuri 2-3 luni de zile pentru ceva ce putem rezolva în 2-3 zile”, a precizat medicul.
Invitatul podcastului a precizat că, deși costurile de tratament și depistare pot fi mari, pacienții oncologici și cei cu accidente vasculare cerebrale din România beneficiază de programe naționale. Acestea le oferă oamenilor decontare integrală de către stat a tuturor investigațiilor.
„Casa de Asigurări a precizat că în momentul de față sunt în jur de 200.000 de pacienți în tratamentul oncologic complet. Ei beneficiază și de pachetul de investigații complet gratuit prin programul de monitorizare”, a adăugat specialistul.