Într-un mesaj intern care, ulterior, a fost făcut public, Ren Zhengfei, a informat personalul Huawei că „gerul va fi simțit de toată lumea”, iar compania va trebui să se concentreze mai mult pe profit și mai puțin pe fluxul de numerar sau pe dezvoltarea afacerii pentru a supraviețui în următorii trei ani. Acesta a indicat că există o mare probabilitate de a reduce personalul și investițiile. Economia Chinei a suferi în ultimul timp din cauza restricțiilor pandemice, crizei imobiliare și relațiilor internaționale tot mai tensionate.
Analiștii se așteaptă ca țara să nu reușească să își atingă obiectivul creșterii economice de 5,5% până la finalul anului. Huawei, considerată cea mai mare firmă din China, se confruntă cu scăderile mari ale veniturilor și profitului. Veniturile companiei au scăzut cu 14% în primele trei luni ale anului 2022 și marja de profit net s-a redus la 4,3% de la 11,1%, cât era acum un an.
Regresul gigantului chinez a reprezentat unul dintre punctele cele mai fierbinți ale tensiunilor SUA-China, după ce Washingtonul și alte guverne occidentale au restricționat accesul Huawei către piețele lor din cauza îngrijorărilor legate de siguranța națională.
Mesajul fondatorului Huawei a căpătat o popularitate pe rețele sociale din China
„În trecut, am îmbrățișat idealul globalizării și am dorit să servim întreaga omenire, deci care este idealul nostru acum?” a scris Ren. „Supraviețuim și câștigăm niște bani acolo unde putem. Din acest punct de vedere, trebuie să ne ajustăm structura de piață și să studiem ce se poate face și ce ar trebui abandonat.”
Mesajul lui Ren a căpătat popularitate pe rețelele sociale din China, fiind distribuit de peste 100 de milioane de utilizatori. Unii dintre aceștia au spus că le este frică de ceea ce se va întâmpla cu cetățenii de rând și micile afaceri dacă o companie ca Huawei face astfel de anunțuri.
Ren Zhengfei pare să fie în stare de panică
Economia globală se află într-o stare acută și nu este nimic neobișnuit în a reduce costurile în timpul unei recesiuni, potrivit lui Linghao Bao, analist la Trivium China. „Motivul pentru care cuvintele lui Ren Zhengfei au ieșit în evidență este felul în care le-a rostit. Părea să fie în stare de panică.”
Profesorul Steve Tsang, director al Institutului SOAS China, a spus că Ren se bucură de un statut care îi permite să vorbească mai deschis decât alți compatrioți de ai săi și că ar trebui luat în serios.
„Când cineva ca Ren recunoaște problemele mari pe care le întâmpină un campion național precum Huawei în urma sancțiunilor americane, acest lucru indică faptul că întreaga economie a Chinei este vulnerabilă”, a spus Tsang.
Potrivit lui Tsang, „întrebarea este dacă Xi Jinping va avea pragmatismul și viziunea lui Ren de a veni cu ceva ce ar putea fi la fel de eficient ca ceea ce Ren propune pentru Huawei.”