Prevestirea cumplită făcută de un celebru economist! A spus exact ce ne așteaptă: Pregătiți-vă pentru…

economie, bani

Sursa: Dreamstime

Economia globală se îndreaptă spre o recesiune severă, a avertizat economistul Mohamed El-Erian. Acesta spune că se așteaptă la „mai multă incertitudine în viitor, pe măsură ce șocurile devin mai frecvente și mai violente”.

Piețele ar trebui să se pregătească pentru o recesiune severă, care ar putea schimba pentru totdeauna economia mondială, este semnalul de alarmă tras de Mohamed El-Erian, potrivit Businessinsider.com.

Potrivit economistului, o combinație de presiuni asupra ofertei, înăsprirea politicii monetare de către banca centrală și „fragilitatea” pieței ar putea influența creșterea.

Trei tendințe sugerează o astfel de transformare

„Trei noi tendințe sugerează o astfel de transformare și este probabil să joace un rol important în modelarea rezultatelor economice în următorii câțiva ani: trecerea de la cererea insuficientă la oferta insuficientă, ca un obstacol major al creșterii pe mai mulți ani, sfârșitul lichidităților puse în joc de băncile centrale și fragilitatea tot mai mare a piețelor financiare”, a scris El-Erian într-un articol de opinie pentru Foreign Affairs.

Care vor fi consecințele acestor schimbări

„Aceste schimbări ajută la explicarea multor evoluții economice neobișnuite din ultimii ani și probabil vor genera și mai multă incertitudine în viitor, pe măsură ce șocurile devin mai frecvente și mai violente”, a adăugat el. „Aceste schimbări vor afecta indivizii, companiile și guvernele din punct de vedere economic, social și politic”, adaugă economistul.

Avertismentul lui El-Erian vine în timp ce mai multe instituții, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Institutul de Finanțe Internaționale, au anticipat o încetinire economică anul viitor. Invazia Ucrainei a dus la o înăsprire a lanțurilor globale de aprovizionare, prețurile mărfurilor de la țiței la grâu crescând vertiginos.

Recesiunea nu va fi una „scurtă și bruscă”

Între timp, băncile centrale, precum Rezerva Federală a SUA, au început să crească în mod agresiv ratele dobânzilor, în încercarea de controla inflația, dar astfel vor afecta și creșterea economică. Creșterile ratelor dobânzilor au evidențiat, de asemenea, vulnerabilități pe anumite piețe, S&P 500 scăzând cu 15,5% anul acesta.

El-Erian mai spune că analiștii trebuie să renunțe la ideea că recesiunea va fi una scurtă și bruscă.

„De la estimarea greșită inițială a Rezervei Federale conform căreia inflația ar fi „tranzitorie” până la consensul actual că o recesiune în SUA va fi una „scurtă și superficială”, a existat o tendință puternică de a vedea provocările economice ca fiind temporare, dar și rapid reversibile”, a continuat el.

Aceste schimbări vor afecta indivizii, companiile și guvernele din punct de vedere economic, social și politic”, a adăugat El-Erian.