America e în stare de șoc! Anunțul făcut de Rezerva Federală escaladează temerile privind o recesiune

În doar patru sesiuni, Rezerva Federală a majorat cu 2% dobânda federală de referinţă, ajungând la 2,25%-2,5%.

„Ratele dobânzilor mai mari, creşterea mai lentă şi condiţiile mai dificile de pe piaţa muncii vor reduce inflaţia, dar vor aduce și unele probleme pentru gospodării şi întreprinderi. Acestea sunt costurile nefericite ale reducerii inflaţiei. Dar eşecul restabilirii stabilităţii preţurilor ar însemna mult mai multă durere”, a avertizat Powell.

El a subliniat că Fed își va folosi „cu toată forța” instrumentele pe care le are la îndemână pentru a combate inflația și a avertizat că acest lucru va necesita o „perioadă susținută de creștere mai lentă”, conform forbes.com

Fed inversează scenariul, cum a făcut și înainte de Marea Recesiune

Powell nu a evocat posibilitatea ca această politică a instituției pe care o conduce să provoace o recesiune.

Dar analistul Oanda Ed Moya consideră că discursul președintelui Rezervei Federale a arătat că Rezerva Federală este „angajată într-o politică restrictivă, care va conduce, în final, economia SUA, spre recesiune”, pentru a putea stăpâni inflația care a atins un record al ultimilor 40 de ani.

„Fed inversează scenariul”, spune și Jeff Klingelhofer, președinte la Thornburg Investment Management, menționând că, în timpul pandemiei, banca centrală a susținut piața cu rate scăzute ale dobânzilor și politici acomodative, iar acum schimbă tactica, așa cum a făcut înainte de Marea Recesiune.

Rezerva Federală este dispusă să riște o recesiune

O opinie similară are și Cliff Hodge, directorul de investiții la Cornerstone Wealth, care consideră că discursul lui Powell „implică fără niciun dubiu” faptul că Fed este dispusă să riște o recesiune pentru a reduce inflația și amplifică șansele ca aceasta să apară în 2023.

Economiștii de la Goldman Sachs nu cred că Fed va deveni mai agresivă cu politica privind combaterea inflației, dar riscurile rămân destul de mari.

„Angajamentul Fed de a modera cererea prin „pași puternici și rapizi” înseamnă că, probabil, vor urma creșteri suplimentare, bruște, ale ratelor dobânzilor, ceea ce va provoca și mai multă durere piețelor tradiționale de investiții”, a declarat Mark Gatto, șef al CION Investments. El sugerează diversificarea portofoliilor pentru a atenua riscurile. Investițiile alternative pot include imobiliare, mărfuri sau chiar criptomonede.

SUA au înregistrat o inflaţie record de 9,1% în una iunie, însă în iulie, rata inflaţiei a scăzut uşor, ajungâng la 8,5%. Fed a semnalat, totodată, că dobânda de referinţă ar putea ajunge undeva la 3,25% – 3,5% până la sfârșitul acestui an, iar în 2023 ar putea ajunge până la 3,75%-4,0%.