Fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, a prezis că cele mai puternice sisteme de inteligență artificială vor fi găzduite de baze militare din SUA și China, unde, probabil, vor fi păzite cu mitraliere.

„În cele din urmă, atât în ​​SUA, cât și în China, va exista, probabil, un număr mic de computere extrem de puternice, cu capacitatea autonomă, care nu am vrea să ajungă pe mâinile propriilor cetățeni, fără permisiune, sau ale concurenților noștri”, a declarat el pentru Noema Magazine.

Eric Schmidt, care a condus gigantul Google din 2001 până în 2011, crede că sistemele AI vor dobândi cunoștințe într-un ritm atât de rapid, în următorii câțiva ani, încât, în ​​cele din urmă vor „începe să lucreze împreună”, relatează New York Post.

Schmidt, a cărui avere netă a fost evaluată de Bloomberg Billionaires Index la 33,4 miliarde de dolari, este un investitor în startup-ul AI, susținut de Amazon, Anthropic.

Pericolul „agenților” de inteligență artificială. Își vor dezvolta propriul limbaj pentru a comunica între ei

El a mai declarat că proliferarea cunoștințelor IA în următorii câțiva ani va pune provocări serioase pentru autoritățile de reglementare. „Aici intrăm pe terenul conturat de scrierile science fiction”, a spus Schmidt.

El a identificat „agenții” AI drept „modele mari de limbaj care pot învăța ceva nou”. „Acești agenți vor fi cu adevărat puternici și este rezonabil să ne așteptăm că vor fi de ordinul milioanelor”, potrivit lui Schmidt.

„Deci, vor fi o mulțime de agenți AI care vor fi disponibili pentru oricine”, crede fostul șef Google, luând în calcul faptul că agenții „își vor dezvolta propriul limbaj pentru a comunica între ei”.

Vom trăi în această lume nouă în cinci ani, nu în zece ani

„Va fi cu adevărat o problemă atunci când agenții vor începe să comunice și să facă lucruri în moduri pe care noi, ca oameni, nu le înțelegem”, a spus fostul director. „Aceasta este limita, din punctul meu de vedere”, a continuat el.

Schmidt crede că ”vom trăi în această lume nouă în cinci ani, nu în zece”.

El a adăugat că companiile de tehnologie au lucrat cu guvernele occidentale la reglementarea noii tehnologii. Potrivit fostului șef Google, companiile occidentale care se ocupă de inteligența artificială sunt „bine conduse”, iar riscul nu este atât de mare cum se crede.

„Nu este ca și cum se trezesc dimineața spunând ce putem să facem pentru a distruge omenirea”, a spus el.

În schimb, a avertizat că „există oameni răi” care „vor folosi instrumentele pentru a răni oamenii”. „Toate aceste invenții pot fi folosite greșit și este important ca inventatorii să fie sinceri în privința asta”, adaugă el.

Anul trecut, un grup de lideri tehnologici de la OpenAI, Google DeepMind, Anthropic și alte laboratoare au avertizat că viitoarele sisteme AI ar putea reprezenta o amenințare pentru umanitate, care va fi mai mortală decât pandemiile și armele nucleare.

„Atenuarea riscului dispariției din cauza IA. ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”, se arată în declarația Centrului nonprofit pentru Siguranța Inteligenței Artificiale.