Tensiunile geopolitice, cea mai mare amenințare la adresa economiei mondiale
Tensiunile geopolitice accentuate de conflictul din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei mondiale în acest moment. În același timp, există și alte riscuri, a declarat marți președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga.
„Randamentul pe 10 ani al Trezoreriei SUA a depășit ieri pentru scurt timp 5%, sunt zone pe care nu le-am mai văzut până acum. Așa că da, este acolo și ne pândește din umbră”, a spus Banga, referindu-se la o creștere a indicatorului de referință pentru costurile de împrumut din întreaga lume, care amenință și mai mult o încetinire economică.
„Și apoi, cât mai durează până la următoarea pandemie?”, a mai spus Banga în timpul unui discurs în cadrul evenimentului anual Future Investment Initiative (FII) de la Riad.
„Se întâmplă atât de multe lucruri în lume și în geopolitică, războaiele pe care le vedeți și ceea ce tocmai s-a întâmplat recent în Israel și Gaza. La sfârșitul zilei, când puneți toate acestea împreună, cred că impactul asupra dezvoltării economiei mondiale este și mai grav”, a spus el.
Ajay Banga spune că ne aflăm într-o conjunctură periculoasă
Riscurile au tendința de a se deplasa, a spus el, „așadar, aș fi foarte prudent dacă m-aș concentra asupra unuia și le-aș ignora pe celelalte în acest moment”.
Ajay Banga a spus că, deși în lumea dezvoltată totul arată mai bine decât se aștepta, „cred că ne aflăm într-o conjunctură foarte periculoasă”.
Președintele Băncii Mondiale a spus că este nevoie de investiții în sectorul privat în economiile în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, riscurile politice din unele dintre aceste țări rămân o barieră.
„Este nevoie de o mie de miliarde de dolari doar pentru energia regenerabilă pe piețele emergente. Nu sunt suficienți bani în cuferele guvernamentale sau chiar în băncile multilaterale de dezvoltare, trebuie să implicăm sectorul privat cu capitalul lor”, a spus el, punctând că „aceasta este cea mai mare sarcină pe care o avem în față”.
Israelul și-a intensificat bombardamentele în Fâșia Gaza
La 7 octombrie, teroriștii Hamas au intrat în Israel din Fâșia Gaza și au ucis 1.400 de persoane, inclusiv femei și copii. Aceștia au luat și 222 de persoane ostatice. În urma atacurilor aeriene de represalii, peste 5.000 de palestinieni au murit.
Marți, armata israeliană a declarat că și-a intensificat bombardamentele asupra țintelor Hamas din Fâșia Gaza. Gruparea teroristă a eliberat două femei israeliene în vârstă care fuseseră luate ostatice pe 7 octombrie.