Bill Gates previzionează că inteligența artificială va accelera noile descoperiri

Bill Gates a lăudat natura „revoluționară” a inteligenței artificiale și impactul potențial al acesteia asupra lumii. Cu o avere netă de 118,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes, Bill Gates este a șaptea cea mai bogată persoană de pe planetă.

Marți, cofondatorul Microsoft a publicat un articol de șase pagini pe blog său în care a prezentat previziunile sale cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra asistenței medicale, educației și forței de muncă.

Gates a prezis că dezvoltarea inteligenței artificiale este pe cale să „accelereze” inovarea.

„Inovarea este motivul pentru care viețile noastre s-au îmbunătățit atât de mult în ultimul secol”, a scris el. „De la electricitate și mașini la medicină și avioane, inovația a făcut lumea mai bună”, a adăugat el, potrivit Business Insider.

Gates a sugerat că țările cu venituri ridicate, cum ar fi SUA, se află la aproximativ 18-24 de luni distanță de adoptarea la scară largă a IA. Deși a prezis un decalaj în ceea ce privește utilizarea generală a tehnologiei de către țările africane, a spus că se așteaptă să vadă niveluri similare de adoptare în aproximativ trei ani.

Inteligența artificială la locul de muncă

Gates a spus în postarea sa de pe blog că anul 2023 a marcat prima dată când a folosit IA la locul de muncă sau pentru „motive serioase”. În comparație cu anii precedenți, lumea are o idee mai bună despre ce lucrări va putea face IA-ul singur și „pentru care va servi drept copilot”, a spus Gates.

Numeroase studii realizate în acest an au încercat să precizeze care sunt competențele și sectoarele care vor fi cele mai afectate de IA avansată. Există deja dovezi că utilizarea tehnologiei drept copilot la locul de muncă îi poate ajuta pe angajați să progreseze.

Mai multe companii au dezvoltat instrumente interne de inteligență artificială pentru a-i stimula pe angajați, în timp ce altele îi încurajează pe lucrători să utilizeze tehnologia disponibilă public.

În postarea de pe blog, Gates a recunoscut că nu a înțeles totul când a venit vorba de AI la locul de muncă.

„Dacă nu v-ați dat seama încă cum să folosiți cât mai bine inteligența artificială, nu sunteți singuri”, a scris el, adăugând că este greu să renunți la vechile obiceiuri de la locul de muncă.

Progrese în domeniul sănătății la nivel mondial

Gates a vorbit, de asemenea, despre mai multe întrebări medicale la care oamenii de știință din întreaga lume încearcă să răspundă cu ajutorul inteligenței artificiale.

El a spus că această activitate este ambițioasă și că se află într-un stadiu incipient de dezvoltare. Gates crede că cea mai mare parte a cercetărilor nu va ieși la iveală în următorul an, iar unele ar putea să nu iasă deloc din laborator. El a spus că aceste lucrări pregătesc terenul „pentru un boom tehnologic masiv mai târziu în acest deceniu”.

Câteva dintre proiectele menționate de Gates au fost încercarea de a utiliza inteligența artificială pentru a combate rezistența la antibiotice, pentru a trata sarcinile cu risc ridicat și pentru a ajuta oamenii să reducă riscul de infectare cu HIV.

Educația ar putea fi total transformată de IA

Gates a prezis anterior că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la zece ani prin furnizarea de conținut adaptat la stilul de învățare al elevului.

El a sugerat că IA ar putea să învețe să îi stimuleze pe studenți în legătură cu ce anume îi motivează și ce subiecte îi face să își piardă interesul. Deși a spus că profesorii probabil nu vor deveni redundanți, aceștia ar putea fi nevoiți să se adapteze la noua tehnologie.

În cea mai recentă postare a sa, Gates a calificat drept „uluitoare” instrumentele de educație cu inteligență artificială care sunt testate în prezent. El a descris instrumente precum Khanmigo și MATHia ca fiind remarcabile și a prezis că acestea se vor îmbunătăți în anii următori.