Estimările făcute astăzi de cei de la Reuters s-au adeverit întocmai. Pe alocuri, Bursa de la New York suferă căderi mult mai mari decât ce s-a întâmplat astăzi în Europa. Sectorul bancar cunoaște una dintre cele mai drastice deprecieri.
Astfel, în jurul orei 18.40 (ora României), Bank of America înregistra o scădere de 5,6%, în timp ce Citigroup era în picaj cu 7,1%. JP Morgan, cea mai mare bancă de investiții din lume, consemna un declin de 5,6%.
Nici acțiunile Goldman Sachs nu stăteau mai bine, căzând cu 4,7%, în timp ce Morgan Stanley înregistra cea mai mare scădere dintre marile bănci, de 8,6%.
Wells Fargo, cea mai mare bancă din SUA după valoarea de piaţă, înregistra cea mai redusă depreciere, de numai 2,5%, iar o cădere relativ redusă consemna şi Bank of New York Mellon Corp, de 3,8%.
Practic, acţiunile marilor bănci din SUA erau cele care trăgeau puternic piaţa în jos, scăzând mai rapid decât aceasta. Spre exemplu, indicele Dow Jones pierdea 2,1%, în vreme ce Nasdaq compozit cobora cu 2,6%, iar S&P 500 scădea cu 2,4%.
La ora 19.15, pierderile se accentuau atât la nivelul indicilor, cât şi pentru titlurile bancare. Morgan Stanley cădea cu 9,1%, Citigroup cu 8,1%, JP Morgan cu 6,2%, Bank of America pierdea 6%, Goldman Sachs se deprecia cu 5,2%, iar Wells fargo şi Bank of New York Mellon coborau cu 3,2%, respectiv 4,4%.
În acelaşi timp, Dow Jones se afunda cu 2,4%, Nasdaq cu peste 3%, iar S&P 500 cobora cu 2,8%.
Cât au pierdut băncile din SUA în două zile
Scăderile consistente de azi ale titlurilor bancare se adaugă celor de ieri, astfel că, pe primele două zile din această săptămână, deprecierile băncilor echivalează cu o prăbuşire, fără ca acestea să aibă o expunere importantă pe datoriile suverane din Europa.
Mai exact, acţiunile Citigroup, cea mai mare bancă de retail din SUA, pierdeau de la începutul acestei săptămâni circa 15%, în vreme ce titlurile Bank of America se depreciau cumulat cu 12,7%.
Cea mai severă cădere o suferea însă Morgan Stanley, a cărei valoare de piaţă se topea cu 17%.
JP Morgan, una din primele două bănci după valoarea de piaţă şi cea mai mare bancă de investiţii, consemna o scădere cumulată de 11,1%, în timp ce Goldman Sachs cobora cu 10,3%.
O depreciere apropiată înregistra şi Bank of New York Mellon Corp., de 9,2%, iar Wells Fargo, care a devenit cea mai valoaroasă bancă de pe Wall Street, s-a depreciat cumulat cu 7,3%.
Cât au pierdut băncile europene azi
Deşi anunţul EBA privind nevoile suplimentare de capital pe care băncile din Europa trebuie să le îndeplinească au pus presiune pe acţiunile băncilor, acestea s-au confruntat azi cu valuri de vânzări după referendumul surpriză anunţat de Grecia.
Printre cele mai afectate de nervozitatea pieţelor au fost azi acţiunile băncilor franceze, Societe Generale prăbuşindu-se cu 16,2%, cele ale BNP Paribas cu 13,1%, iar cele ale Credit Agricole alunecând cu 12,5%.
Băncile germane au urmat celor franceze în rândul deprecierilor, Commerzbank pierzând 9,4%, iar Deutsche Bank coborând cu 6,2%. O scădere semnificativă au suferit şi acţiunile Credit Suisse, de 7,6%.
Pregătiți-vă: Falimentul de ieri va arunca în aer bursa americană. "Un risc pe care nu-l putem acoperi"