Valoarea actiunilor Apple a intregistrat un puternic regres, dupa ce analistii internationali au anuntat o eventuala diminuare a vanzarilor companiei din cauza neincrederii consumatorilor. Astfel, valoarea unei actiuni Apple a scazut luni cu 17,9%, pana la 100,59 dolari.

Printre motivele expuse de specialistii in investitii se numara si stagnarea si chiar scaderea vanzarilor de computere, unde se fac vanzari doar pe segmentul low-cost, segment unde Apple nu este prezent.

Analistul Morgan Stanley, Kathryn Huberty, a declarat ca se asteapta ca intreaga piata IT sa inregistreze in perioada urmatoare o scadere lenta pe fondul crizei financiare din SUA si a atitudinii clientilor. Apple se adreseaza in special clientilor cu venituri medii si mari. Huberty a estimat in scadere castigurile companiei pentru anul fiscal 2009, de la 5,91 dolari pe actiune, la 5,47 dolari pe actiune.

Si analistul RBC Capital Markets, Mike Abramsky, a redus estimarile privind cresterea afacerilor Apple. Pentru trimestru al patrulea din acest an fiscal, Abramsky se asteapta la vanzari de 2,9 milioane de unitati de computere Machintosh, fata de estimarea initiala de 3 milioane unitati.

Sursa: USA Today