Grecia va înfrunta singură expansionismul militar neo-otoman al Turciei pe uscat, în aer şi pe mare, până la o intervenţie ulterioară a Franţei şi a SUA.
„Previziunile” unui institut american: Ce va face NATO în cazul unui posibil conflict între Grecia şi Turcia
Institutul Atlantic Council vorbeşte despre o dilemă cu adevărat teribilă a NATO în eventualitatea unui conflict greco-turc în Marea Egee şi în Mediterana de Est, mai ales după atitudinea provocatoare din prezent a Turciei în Cipru, prin încercuirea unor regiuni de către nave de război turceşti, conform pentapostagma.gr
„Într-un astfel de conflict, NATO se va găsi într-o poziție foarte dificilă. Recunoscând această realitate, alianța a creat inițial un mecanism de reducere a presiunii pentru a preveni escaladarea unor noi tensiuni.
Însă acest mecanism nu a ajutat cele două țări să își rezolve divergenţele maritime, iar NATO a evitat să ia partea vreuneia dintre ţări. Prin pactul de apărare greco-francez, însă, Franța se angajează în esență să ia partea Greciei, inclusiv în cazul unui conflict armat”, spune un expert al institutului, scrie atlanticcouncil.org
Un eventual conflict între cei doi membri ai Alianţei nu ar fi un scenariu neobişnuit, având în vedere că Ankara a avertizat în repetate rânduri că va analiza o posibilă extindere a apelor sale teritoriale în detrimentul Greciei.
În ultimul timp, Turcia și-a extins pretenţiile, pe baza doctrinei „Blue Homeland” („Patria albastră”), asupra insulelor grecești, nerecunoscând platoul continental al acestora sau dreptul la o zonă economică exclusivă (contrar dreptului internațional, astfel cum este definit în Convenția Națiunilor Unite cu privire la dreptul mării, pe care Turcia nu a semnat-o), mai arată, printre altele, același institut.
Într-un astfel de caz, un conflict între Turcia și Grecia este cu adevărat posibil. NATO se va afla într-o poziție foarte dificilă, dar este aproape sigur că nu va face nici cea mai mică mişcare pe teren pentru a-l opri dacă și în situaţia în care ar fi provocat de Turcia.
În același timp, se înregistrează evoluţii fulminante şi frământări în interiorul statului profund turc pe tema dacă țara să mai rămână sau nu în NATO, o alianţă care nu mai servește intereselor turcești, lucru care este mai evident ca niciodată.
Generalul de brigadă turc în rezervă Nejat Eslen, membru al unuia dintre multele think tank-uri din țară, prezintă cu acuratețe tot acest proces care a început, subliniind în același timp că în prezent alianța este utilă doar unor țări precum Grecia.
El a subliniat că „astăzi, NATO este mai important pentru țările baltice, Polonia, România, Bulgaria, care reprezintă noul front împotriva Rusiei, și pentru Grecia, care a devenit bază de concentrare a forţelor NATO (decât pentru Turcia). Prin urmare, se poate spune că astăzi nucleul NATO este format din SUA, Regatul Unit, statele baltice, Polonia, România, Bulgaria și Grecia. În realitate, alianța este una dintre instituțiile noii ordini mondiale instituite de Statele Unite după cel de-Al Doilea Război Mondial, care servește în primul rând intereselor de securitate ale Statelor Unite”.
Turcia încearcă să se apropie de Rusia și Iran
Turcia, care încearcă să se apropie de Rusia și Iran, este Turcia pe care o configurează hărțile neootomane pe baza doctrinei „Patria albastră”, hărţi care, desigur, nu sunt acceptate de NATO.
Turcia, care încearcă să se apropie de Rusia și Iran, este aceeaşi Turcie care spune că aderarea la Uniunea Europeană este un mit.
Nu este clar cum o Turcie cu un regim autoritar, în care aproape că nu sunt permişi jurnaliști critici și unde oamenii sunt încarceraţi zeci de ani pentru mesaje postate pe Twitter, va încerca o eventuală provocare directă a Greciei, dar pluteşte în aer senzaţia că, din cauza problemelor pe care le are, Erdogan va încerca ” ceva” în zona cuprinsă între Creta și Cipru.
NATO a permis, în esenţă, ani de-a rândul Ankarei să devină din ce în ce mai autoritară, inclusiv prin justificarea invaziei Ankarei în Cipru, Siria, Libia, iar acum se pregătește să facă același lucru din nou în Zonele Economice Exclusive ale Ciprului şi Greciei, dar se va găsi în faţa unor forțe armate grecești care așteaptă cu răbdare inamicul turc, un inamic atât al Greciei, cât și al Alianţei Nord-Atlantice înseşi.