Vrei să-ţi iei o casă. Asculţi analiştii imobiliari şi îţi freci mâinile de bucurie. „Preţurile vor continua să crească. Anul acesta: plus 30-40%“. Sigur faci o afacere bună, nu ai cum să nu ieşi în câştig peste câţiva ani!
Începi apoi să cauţi prin anunţuri şi entuziasmul se stinge. Apartamente cu preţuri ca în ţări unde oamenii au venituri la care tu poţi aspira abia peste câţiva ani. Îţi aminteşti vag ceva din şcoală despre cerere şi ofertă, dar previziunile entuziaste auzite recent îţi alungă rapid din minte suspiciunea că vei plăti mai mult decât face şi că nu ar mai fi mult loc de creştere în viitor. Alţii au câştigat atâta până acum!
Te miri puţin că nici creşterea dobânzilor şi a gradului de îndatorare a populaţiei, care va îngreuna evident accesul la credite, nu au puterea să tempereze veselia analiştilor. Dar când toţi spun că preţurile vor creşte în continuare, mergi mai bine să te culci, dacă te îndoieşti. Respingi rapid şi bruiajul ştirilor din străinătate. Criză pe piaţa ipotecară, credite neperformante, scăderi de preţuri după boom-ul ultimilor ani… Atât de departe!
Ţi-ar plăcea totuşi să ştii mai clar cum stai, să ai mai multe informaţii. Preţurile vor creşte cu 30%-40%, dar de la cât? Te uiţi după statistici, încerci să afli cu cât se vând în realitate imobilele. Cauţi degeaba. Poţi afla preţurile la aproape orice bun şi serviciu vândut în ţara asta. Pentru imobile, nimic, şi nu înţelegi de ce. Puţine tranzacţii sunt înregistrate în atâtea locuri ca acelea de pe piaţa imobiliară: la notari, la ANAF, pentru plata impozitelor, şi la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ultima susţinută chiar din banii tăi, tocmai pentru a asigura „transparenţa“ pieţei. Nicăieri însă, nimeni nu s-a gândit că, pentru banii cu care cotizează, contribuabilii ar merita măcar o statistică, nişte date centralizate cu preţurile medii din tranzacţii pe categorii de imobile, în diferite localităţi. Au toate mijloacele să o facă oricând şi ţi se pare suspect că informaţii banale devin cel mai bine păstrat secret din lume. Că nu eşti lăsat să priveşti nici măcar cu coada ochiului spre situaţia reală a preţurilor tranzacţiilor imobiliare. Că nu-ţi rămâne decât să te bazezi pe cifrele ofertei din anunţuri şi pe previziunile entuziaste ale analiştilor.