PROIECT După ce preţurile reglementate ale gazelor şi energiei termice au fost diferenţiate în funcţie de caracteristicile locale ale sistemelor, urmează ca şi la energie electrică să se stabilească preţuri zonale.
De anul viitor, populaţia ar putea să plătească pentru energia electrică preţuri diferite, stabilite pe cele opt zone de distribuţie, a anunţat Gergely Olosz, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În prezent, preţul reglementat al energiei electrice pentru consumatorii casnici este acelaşi la nivel naţional, cu toate că tarifele de distribuţie ale celor opt societăţi de distribuţie sunt diferite. Pentru a avea un preţ final la consumatori unic la nivelul ţării, se face un reglaj din preţul de achiziţie de la producători.
Concret, la început de an, ANRE stabileşte pentru fiecare dintre cele opt distribuţii un coş de achiziţie a energiei pentru piaţa reglementată. Astfel, pentru fiecare societate de distribuţie se prevăd procentele de energie hidro, termo şi nucleară ce intră în coşul reglementat. Dacă respectivul distribuitor are un tarif propriu mai mare, atunci în coşul de achiziţie de la producători va avea o cotă mai mare de energie ieftină (hidro şi nucleară) şi, similar, distribuitorii cu tarife proprii mici vor avea o pondere mai mare de energie termo, astfel echilibrându-se preţurile.
Odată cu introducerea preţurilor diferenţiate la consumatorii casnici, coşul de achiziţie de la producători va fi unic pentru toţi distribuitorii (vor avea aceleaşi procente de energie hidro, termo şi nucleară), diferenţele rezultând din costurile celor opt societăţi de distribuţie.