Apartamentele s-au scumpit, în primele şase luni ale acestui an, în medie cu 20%, evoluţia fiind consemnată atât în cazul locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale noi, cât şi al celor din blocurile construite înainte de 1989.
Evident, tendinţa a fost remarcată în marile oraşe, unde cererea este foarte ridicată. De exemplu, în Constanţa, un apartament central cu trei camere, tranzacţionat, anul trecut, cu 90.000 de euro, se cumpără în prezent cu 120.000 de euro, ceea ce corespunde unei scumpiri de 30%. În Timişoara sau Cluj-Napoca, majorările s-au situat în jurul a 10%-20%.
Potrivit unui studiu al agenţiei Neocasa, în Capitală sunt anunţate circa 70 de proiecte de ansambluri rezidenţiale, cu aproximativ 25.000 de unităţi locative, în vreme ce necesarul estimat pentru Bucureşti este de 300.000 de locuinţe, respectiv de aproximativ un milion de unităţi la nivel naţional. Oferta de pe piaţă nu acoperă nici o zecime din cerere, aceasta fiind una dintre cauzele majorării anuale cu cel puţin 10% a preţurilor. În esenţă, un proiect lansat la preţuri de 1.000-1.200 de euro/mp poate ajunge, în câteva luni, să se vândă cu minimum 1.500 de euro/mp. Un exemplu elocvent este Central Park din Bucureşti – proiect cu peste 450 de apartamente –, unde preţurile au crescut cu 82% de la lansarea din anul 2005. De obicei, developerii împart lucrările pentru realizarea proiectelor în mai multe etape, pe care le scot succesiv la vânzare, iar cererea foarte mare împinge în sus preţurile, de la o fază la alta. Media de majorare pentru apartamentele noi este însă de 30%-40%, motivele fiind multiple. „Această creştere este influenţată de dimensiunea redusă a ofertei, de faptul că locaţii bune se găsesc din ce în ce mai rar şi de zicala developerilor: dacă vând azi, nu mai pot cumpăra la acelaşi preţ mâine!“, explică situaţia Simona Costache, general manager al agenţiei Perfect Casa.
Apartamentele vechi ţin trena
Deşi unii analişti estimau anul trecut că preţurile apartamentelor vechi nu vor mai creşte, realitatea îi contrazice. O analiză a Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) relevă că preţurile apartamentelor vechi a urcat de cinci-şapte ori în ultimii trei ani. În intervalul 2003 – 2006, preţul pentru un metru pătrat construit dintr-un apartament vechi a crescut de la 200 de euro/mp la 900 şi chiar 1.000 de euro/mp. Acest an a adus şi el scumpiri, e drept, ceva mai mici decât cele pentru apartamentele noi, cu procente între 10% şi 25%. În aceste condiţii, o garsonieră care se vindea anul trecut cu 40.000 – 70.000 de euro, în funcţie de zonă, a ajuns să coste în acest an între 50.000 şi 85.000 de euro. Aceste caracteristici de preţ, corespunzătoare unor creşteri de circa 25%, se păstrează şi în cazul apartamentelor cu două şi trei camere. Scumpirea apartamentelor vechi nu ţine numai de cererea foarte mare, ci şi de politica unor agenţii imobiliare de a încuraja practicarea pe piaţă a unor preţuri din ce în ce mai mari, provocând astfel o avalanşă de scumpiri. Nici chiriaşii nu scapă. Şi pe acest segment cererea este foarte ridicată, iar agenţii imobiliari consideră că, în maximum o lună – pentru că urmează sezonul în care studenţii caută locuinţe de închiriat –, preţurile vor începe să crească. Dacă în prezent pentru o garsonieră se cer în jurul a 250 de euro/lună, iar pentru apartamentele cu două camere, circa 300-350 de euro/lună, pentru luna septembrie este probabilă o majorare a chiriilor cu minimum 50 de euro.
Viitorul nu sună bine
Explozia preţurilor proprietăţilor imobiliare este şi o consecinţă a creşterii economice anuale consecutive, tendinţă care se va păstra, conform analiştilor. În prezent, preţurile apartamentelor din Capitală sunt comparabile cu cele din Polonia, Germania sau Italia, deşi nivelul de confort oferit de locuinţele autohtone este mult mai redus. „O eventuală ieftinire sau stagnare a preţurilor pentru apartamentele din blocurile vechi nu va apărea decât în momentul în care pe piaţă vor fi suficient de multe locuinţe noi. Astfel, ar putea fi acoperită într-o oarecare măsură cererea uriaşă“, afirmă Ruxandra Cleciu, partner manager al Neocasa. Dar, după cum susţin reprezentanţii Colliers, numărul de apartamente ce vor fi livrate pe piaţă, până în anul 2010, este de doar 15.000, insuficient pentru a avea o oarecare influenţă asupra evoluţiei preţurilor, care vor continua să crească cu 15%-20% pe an, în următorii doi-trei ani. Nici creditele bancare nu sunt în măsură să susţină o eventuală diminuare a preţurilor. Sporirea veniturilor populaţiei este un factor de presiune asupra cererii, dar, conectat şi cu noile posibilităţi de creditare, vor determina o creştere suplimentară a cererii într-o piaţă care nu poate oferi prea multe variante. „Dacă acum costul mediu al unei locuinţe în România este de 40.000 – 70.000 de euro, în zece ani, preţul acesteia ar putea fi de patru ori mai mare“, precizează Georgiana Sandu, director vânzări în cadrul departamentului rezidenţial Neocasa. În condiţiile în care numărul de locuinţe livrate pe piaţă nu poate concura cu cererea, posibilitatea unor scăderi ale preţurilor locuinţelor este mică, dacă nu imposibilă, în ciuda preţurilor umflate de multe ori artificial