Preţurile produselor din industria extractivă au crescut cu peste 12% în ultimele 12 luni

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat in luna iunie o scadere cu 0,05% comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 6,37% fata de luna corespunzatoare din anul 2006, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).   In iunie comparativ cu luna precedenta, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o scadere de 0,57%, iar cele din energie electrica si termica, gaze si apa o crestere de 0,0

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat in luna iunie o scadere cu 0,05% comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 6,37% fata de luna corespunzatoare din anul 2006, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

 

In iunie comparativ cu luna precedenta, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o scadere de 0,57%, iar cele din energie electrica si termica, gaze si apa o crestere de 0,07%. Preturile produselor din industria prelucratoare s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

 

Scaderi de preturi s-au mai inregistrat la produsele din industria bunurilor intermediare (0,66%), industria bunurilor de capital (0,54%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,25%). Produsele din industria bunurilor de uz curent (+0,74%) si industria energetica (+0,01%) au inregistrat cresteri de 0,74%, respectiv 0,01%.

 

In iunie, fata de aceeasi luna din anul precedent, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (12,43%), energie electrica si termica, gaze si apa (+7,71%). Cresteri de preturi s-au constatat la industria prelucratoare, de 5,56%.

 

Totodata, in aceasta perioada comparativ cu aceeasi perioada din 2006, cresteri semnificative de preturi s-au remarcat la produsele din industria bunurilor de uz curent (+8,11%) si industria bunurilor de capital (+6,97%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total s-au constatat la produsele din industria energetica (+5,84%), industria bunurilor intermediare (+5,54%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,96%).

 

Sursa: Capital