Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu 0,49% in mai, comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 7,57% fata de luna corespunzatoare din anul 2006, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

 

Comparativ cu luna precendeta, in mai preturile produselor din industria prelucratoare au inregistrat o crestere cu 0,56%, iar cele din industria extractiva si energie electrica si termica, gaze si apa au crescut cu 0,54%, respectiv cu 0,03%. Preturile produselor din industria energetica au crescut cu 1,59% iar cele ale produselor din industria bunurilor de capital cu 1,04%. Scaderi de preturi s-au constatat la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata si la industria bunurilor de uz curent, de 0,25%. Preturilor  produselor din industria bunurilor intermediare au scazut cu 0,19%.

 

In luna mai, preturile produselor din industria extractiva au crescut cu 16,69% fata de aceeasi perioada din 2006, cele ale produselor de energie electrica si termica, gaze si apa au crescut cu 8,34%, produsele din industria bunurilor intermediare au inregistrat o crestere de pret de 7,87%, iar preturilor produselor din industria bunurilor de uz curent au crescut cu 7,83%. Cresteri de preturi fata de mai 2006 s-au inregistat si in industria bunurilor de capital, de 7,61%.

 

Sursa: Capital