Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa)  au inregistrat o crestere cu 1,6% in luna octombrie comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 8,2% fata de luna corespunzatoare din anul 2006, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna precedenta, in octombrie preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o crestere cu 3,2%, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa o crestere cu 1,6% respectiv 0,1%. Cresteri de preturi s-au mai inregistrat la produsele din industria energetica (2,3%), industria bunurilor de uz curent (1,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (1,6%). De asemenea, la produsele din industria bunurilor de capital (1,1%) si industria bunurilor intermediare (1%).

In octombrie, fata de aceeasi perioada din anul precedent, cel mai dinamic sector a fost industria extractiva, unde s-a inregistrat o crestere de 21,8%. Cresteri de preturi s-au mai constatat la energie electrica si termica, gaze si apa (7,5%) si industria prelucratoare (7%). Totodata, cresteri semnificative de preturi s-au remarcat la produsele din industria bunurilor de uz curent (10,9%), produsele industriei energetice (9,7%), produsele din industria bunurilor de capital (7,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (5%) si industria bunurilor intermediare (4,9%).

Sursa: INS

Data: 4 Decembrie 2007